Меседж Байдена до ГА ООН про "реальні досягнення" його міжнародної політики затьмарює війна в Україні та в Газі

Президент США Джо Байден вчетверте звернеться до світових лідерів з трибуни ООН у вівторок

"Миротворчі зусилля" на Близькому сході, війна Росії в Україні, а також реформа ООН - такими будуть основні теми виступу президента США Джо Байдена на Генеральній Асамблеї ООН, повідомив напередодні посадовець Білого дому.

В цьому виступі, який є четвертим і останнім його виступом на ГА ООН як лідера США, Байден, за словами посадовця, наголосить на тому, що "бачення світу, де країни зібрались, щоб розв'язати великі проблеми принесли реальні досягнення для народу Америки та світу".

Посадовець перелічив досягнення, на яких наголосить Байден:

  • Підтримка України. "Нам вдалось об'єднати світ на захист суверенітету України, підтримки принципів Статуту ООН".
  • Відповідальне управління конкуренцією з іншими країнами, включаючи Китай.
  • "Наші дії щодо безперервних серйозних конфліктів, таких як в Газі, де президент невпинно працює над угодою про домовленість щодо припинення вогню та звільнення союзників.

"Світ змінився і світ став складнішим багато в чому", - заявив посадовець адміністрації Байдена.

"Він (Байден - ред.) прийшов на службу чотири роки тому з баченням, щоб Америка повернулась на світову арену і по-новому взаємодіяла з іншими країнами, об'єднувала країни над вирішенням цих великих викликів", - додав посадовець.

Крім теми лідерства Америки на світовій арені, важливості міжнародної співпраці, необхідності покращити систему надання гуманітарної допомоги для Гази та Україні, Байден також говоритиме про виклики зміни клімату, вплив на світ нових технологій, включаючи штучний інтелект.

Байдену буде складно вказати на досягнення його миротворчих зусиль на тлі того, що після 11 місяців перемовин все ще не вдалось досягнути домовленості про припинення вогню між Ізраїлем та визнаним у США терористичним угрупованням ХАМАС, протистояння Ізраїлю і Лівану зросло, а війна Росії в Україні триває третій рік, кажуть оглядачі.

"Америка, звичайно, повернулась - він може про це говорити - але її здатність до лідерства дуже обмежена", - каже американський експерт з Близького Сходу Аарон Девід Міллер в коментарі New York Times.

Як очікується, Байден представить своє бачення змін в Організації Об'єднаних Націй, щоб зробити організацію більш інклюзивною і здатною відповідати на виклики ХХІ століття.

США, зокрема, пропонують розширити склад Радбезу ООН.

Представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд представляючи реформу минулого тижня наголосила, що світ вже багато років закликає до більш представницької Ради Безпеки ООН, яка б відображала демографію сучасного світу та краще реагувала на виклики сьогодення.

Серед викликів вона згадала й вторгнення Росії — постійного члена Радбезу — на суверенну територію України, яке "сколихнуло ООН", адже підірвало основоположні принципи організації.

"Світ лише продовжує рости та змінюватися. Настав час, щоби наша організація також росла і змінювалася. Ми можемо боротися з еволюцією, або очолити її. В останні роки, ми зрозуміли, що коли ми відмовляємося від лідерства, інші впливові сили прагнуть заповнити вакуум і сформувати світовий порядок у своїх недемократичних цілях", — заявила Томас-Грінфілд.

Цього тижня Байден також проведе низку зустрічей зі світовими лідерами. На четвер, зокрема, заплановано зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. Під час зустрічі президент України, як очікується, представить лідеру США "план перемоги" України.

Your browser doesn’t support HTML5

"Путін украв уже чимало, але йому ніколи не вдасться вкрасти майбутнє світу", – Володимир Зеленський. Відео