"В чому їхній справжній інтерес?" На ГА ООН Зеленський висловив сумнів, що Китай та Бразилія справді хочуть миру в Україні

"Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів... - і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?" - заявив Зеленський у виступі на ГА ООН

Президент України Володимир Зеленський поставив під сумнів справжні наміри Бразилії та Китаю, коли ці дві країни проголошують формулу миру.

"Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів - із кимось в Європі, кимось в Африці - і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?" - заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.

"Кожен має розуміти: ви не зміцните свою силу коштом України", - додав він. Президент України також наголосив, що колоніальні війни та намагання великих країн захопити маленькі мають залишитись в минулому.

"Коли хтось пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів, це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір продовжувати війну", - виголосив Зеленський.

План, який передбачає проведення перемовин з Росією без виведення військ з території України, був запропонований в травні під час візиту урядового радника Бразилії Челсі Аморіма до Китаю.

Попри опозицію Зеленського до плану, бразильський президент Ігнасіо да Сілва з трибуни ГА ООН вівторок закликав Росію та Україну до перемовин.

Да Сілва нагадав, що Бразилія засудила вторгнення до України, і підтримав план миру Китаю та Бразилії.

"Створення умов для поновлення прямого діалогу між сторонами є ключовим у цей час. Це послання шести пунктів, які Китай та Бразилія пропонують для створення діалогу і припинення протистояння", - сказав бразильський президент.

Аморім планує в п'ятницю провести перемовини з 20 країнами щодо плану, повідомили бразильські дипломати агенції Reuters.

Напередодні міністр закордонних справ Китаю запропонував два заходи для деескалації в Україні. У своїй промові на засіданні Ради Безпеки ООН, в якій брав участь і Зеленській, Ван Ї запропонував три кроки:

  • Утримуватись від розширення регіону воєнних дій, ескалації бойових дій, утримуватись від провокацій, включаючи використання чи погрози застосувати зброю масового знищення, не нападати на атомні електростанції, цивільні об'єкти. "Що більше зброї надсилається на поле бою, то складніше досягти припинення вогню", - додав Ї.
  • Просування мирних перемовин. Ван Ї додав, що все більше країн, зокрема країн Глобального Півдня, виступають із мирними пропозиціями, і "міжнародна спільнота має використати ці можливості".
  • Зменшення впливу конфлікту на світ. Ван Ї, не називаючи США, повторив критику китайського уряду щодо режиму міжнародних санкцій проти Росії. "Жодна зі сторін не має використовувати односторонні санкції як виправдання, щоб придушити нормальну ділову діяльність і далі ділити світ, створюючи ексклюзивні групи", - сказав китайський дипломат.


США неодноразово висловлювали занепокоєння тим, що Китай постачає устаткування Росії, яке та використовує для виробництва зброї. Вашингтон і союзники закликають Пекін використати свій вплив на Москву, щоб переконати її зупинити агресію проти України.

Напередодні до конструктивної позиції Китай закликала міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

"Ми очікуємо, що Китай відіграє конструктивну роль у припиненні війни проти України", - написало в мережі Х зовнішньополітичне відомство Німеччини після зустрічі Бербок та Ї.

В статті використано матеріал Reuters

Дивіться також: "Ми повинні підготувати другий саміт миру, щоб припинити війну". Зеленський під час виступу на Раді Безпеки ООН