ЄС вважатиме “одностороннім ворожим актом” участь КНДР в агресії Росії проти України

Кремль раніше заперечував військову співпрацю з КНДР, і Пхеньян також відкидав повідомлення, але 24 жовтня президент Владімір Путін вказав на оборонну співпрацю Росії з Північною Кореєю.

Європейський Союз заявив, що розглядатиме участь військ Північної Кореї (КНДР) у російській агресивній війні проти України як “серйозне порушення міжнародних законів включно з найбільш засадничими принципами Статуту ООН”.

“Це був би односторонній ворожий акт з боку КНДР із серйозними наслідками для європейського та глобального миру і безпеки. Ця подія також ще раз демонструє, як Росія поширює нестабільність і зростання напруженості в регіоні та по всьому світу”, - йдеться у заяві верховного представника ЄС.

Там також підкреслено, що підтримка незаконної агресивної війни Росії проти України з боку Північної Кореї показує, “як тісно європейська безпека пов'язана з безпекою Індійсько-тихоокеанського регіону”.

“Європейський Союз щодо цього координуватиметься з партнерами, включно з відповідями”, - проголошено наприкінці документа.

Заява ЄС була оприлюднена 24 жовтня на тлі ознак, що військові з Північної Кореї перебувають в Росії.

Російський президент Владімір Путін в той день, відповідаючи на запитання журналістів, не заперечив тих повідомлень, а натомість говорив про втілення двосторонньої угоди Росії з КНДР про оборону.

Раніше Кремль називав неправдивими повідомлення про військову співпрацю Північною Кореєю, зокрема постачання зброї.

ЄС вказує, що військова співпраця Москви і Пхеньяна “грубо порушує багато резолюцій Ради безпеки ООН”.

Головне управління розвідки Міністерств оборони України повідомило 24 жовтня, що чисельність північнокорейських військових в Росії становить приблизно 12 000:

“Перші підрозділи військових з КНДР, які пройшли вишкіл на східних російських полігонах, вже прибули в зону бойових дій російсько-української війни — зокрема, 23 жовтня 2024 року їхня поява зафіксована у Курській області Російської Федерації”.

Про відрядження північнокорейських військ в Росію раніше також повідомляла Південна Корея і США.

Південнокорейська Національна служба розвідки каже, що нарахувала 3000 війкових КНДР відправлених в Росію.

У Південній Кореї повідомили, що застосували комп'ютерне розпізнання облич десятків північнокорейських офіцерів відряджених прифронтових районів в Україні, де вони наглядають за використання північнокорейських балістичних ракет.

Дивіться також: Лише "швидке і масштабне переозброєння" НАТО може зупинити Росію – експерти на слуханнях у Конгресі