США і ЄС кажуть про порушення на виборах в Грузії, а Орбан їде вітати урядову партію

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила 27 жовтня, що "не визнає ці вибори", заявивши, що йдеться про "втручання Росії і підпорядкування їй Грузії". 27 жовтня 2024 р.

Представники США та країн Європи закликали розслідувати повідомлення про порушення на парламентських виборах в Грузії, де виборча комісія оголосила, що голосування у суботу 26 жовтня дало 54% голосів урядовій партії Грузинська мрія.

Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм і приєднуємось до закликів міжнародних і місцевих спостерігачів провести повне розслідування...

Опозиційні сили в Грузії наголошують, що такі цифри суперечать наслідкам опитувань на виходах з дільниць, проведених на замовлення опозиційних телеканалів, які вказували на перемогу опозиції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала громадян протестувати проти наслідків виборів, які вона назвала “російською спеціальною операцією”.

"Це була як російська спецоперація, це були російські вибори. Ми не збираємося визнавати ці вибори. Я особисто не збираюся йти в парламент, тому що цей парламент нелегітимний", - сказала вона 27 жовтня.

На противагу їй прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе, представника урядової партії, звинуватив опозицію в намаганнях повалити конституційний лад і підкреслив, що його уряд відданий справі європейської інтеграції.

У Москві відкинули звинувачення про вплив на Грузію, де опозиція з підозрою дивиться на засновника партії Грузинська мрія мільярдера Бідзіну Іванішвілі.

Помічені порушення

Спостерігачі від Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ) у неділю повідомили про випадки підкупу і залякування виборців, а також заявили, що на результати виборів в Грузії могло вплинути незаконне вкидання бюлетенів.

Звіт ОБСЄ не містить висновку, що результати виборів сфальсифіковані і багато країн, посилаючись на цей звіт, відреагували стриманими зауваженнями.

Лише деякі пішли на гострий осуд, як, наприклад, міністр закордонних справ Естонії Марґус Цахна, який заявив в X: “Повідомлення спостерігачів на виборах і заява президентки Зурабішвілі роблять неможливим вважати, що ці вибори були вільні і справедливі”.

На протилежному боці від більшості західних країн опинився уряд Угорщини, де прем’єр-міністр Віктор Орбан негайно привітав урядову партію Грузії з перемогою.

США

Від імені державного секретаря США Ентоні Блінкена Вашингтон 27 жовтня оприлюднив заяву з вказуванням на те, що вибори були позначені “зловживанням державними ресурсами в руках урядової партії, підкупом голосів і залякуванням виборців”.

“Все це призвело до нерівних умов і підірвало віру громадськості і міжнародної спільноти у можливість справедливих результатів”, - сказано у заяві.

Ентоні Блінкен Також вказує, що попри назагал добре організований день голосування, в Грузії були зафіксовані порушення і випадки насильства.

“Міжнародні спостерігачі не проголосили ці вибори вільними і справедливими. Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм і приєднуємось до закликів міжнародних і місцевих спостерігачів провести повне розслідування всіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами”, - закликає держсекретар.

Американська заява нагадує, що “закріплені в конституції цілі Грузії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції вимагають, щоб уряд поважав права членів громадянського суспільства та основні свободи всіх грузинських громадян”.

ЄС

У спільній заяві верховного представника ЄС у закордонних справах і Європейської комісії також насамперед згадано досягнення Грузії на шляху демократії і процитовано рядки зі звіту спостерігачів ОБСЄ про те, що “день голосування назагал був добре організований”.

Але далі вказано на “напружені умови з частими компромісами щодо таємності голосування і кількома процедурними невідповідностями, а також повідомлення про залякування виборців і тиск на них, що негативно вплинуло на довіру до процесу”.

Також заява згадує про нерівні умови на виборах, “поляризовану атмосферу і значну стурбованість впливом не виборчий процес нещодавніх змін у законах”.

“Ми закликаємо Центральну виборчу комісію Грузії та інші відповідні органи виконати свій обов’язок щодо швидкого, прозорого та незалежного розслідування та винесення вироків щодо порушень на виборах та звинувачень у них. Ці порушення мають бути з’ясовані та усунені. Це необхідний крок для відновлення довіри до виборчого процесу”, - сказано у заяві Брюсселя.

Орбан

На противагу застереженням США і ЄС прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ще в день голосування в Грузії 26 жовтня поспішив привітати в Х грузинського прем'єр-міністра Кобахідзе і партію Грузинська мрія з тим, що він назвав “переважаючою перемогою на парламентських виборах”.

В Будапешті також повідомили, що велика урядова угорська урядова делегація 28 жовтня приїде в Тбілісі з дводенним візитом.

Угорщина зараз очолює почергове головування у Європейському Союзі, але структури ЄС не повідомляли про візит Орбана в Грузію.

Дивіться також: Путін зробив заяву, яка свідчить про те, що «втома від України» Заходу заохочує Росію продовжувати агресію в Україні – ISW