До 70-річчя депортації кримських татар

Державний секретар США Джон Керрі

Заява для преси Державного секретаря США Джона Керрі
Вашингтон, округ Колумбія 16 травня 2014

70 років насильницької депортації Йосипом Сталіним понад 230 тисяч кримських татар з своєї батьківщини в Криму важить особливо на наших умах сьогодні.

Страждання, викликані цим масовим вигнанням майже невимовні. Ті, хто пережив жахливий транзит у Центральну Азію, на Урал і в Сибір, зіткнулися з голодом, хворобами і репресіями після прибуття. Майже половина депортованих, в основному жінок і дітей, загинули між 1944 і 1947 році. Багато кримських татар та їхніх нащадків залишаються на вигнанні й сьогодні.

Для багатьох кримських татар ці зловживання все ще свіжі в їх пам’яті, і російська окупація та незаконна спроба анексувати Крим знову відкрили старі рани.

Список порушень прав людини, здійснених сьогодні в Криму, довгий і зростає з кожним тижнем. Вбивства, побиття, і викрадення кримських татар та інших стали стандартною платою за проїзд. Місцеві «органи влади» оголосили, що кримські татари будуть змушені залишити своє майно і відмовитися від своєї землі. На кримських татар нападають за те, що вони розмовляють своєю мовою, а лідеру татарської спільноти Мустафі Джемілєву заборонено повернтися на батьківщину, до Криму, протягом п’яти років. Тисячі татар та інших людей покинули свої будинки в Криму, побоюючись за свою безпеку. Ті, хто залишається, опинилися перед лицем майбутніх репресій, дискримінації, цензури, обмежень на свободу мирних зборів і асоціацій, а також криміналізації інакодумства.

Ми відзначаємо трагедію 1944 з важким серцем, як і ми солідарні з кримськими татарами сьогодні перед новою загрозою їх громаді. Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету України і територіальній цілісності, і нашу глибоку прихильність до прав людини всіх громадян України, в тому числі в Криму.