Неурядові організації звинувачують бойовиків «Групи Вагнера» у катуваннях в Сирії

Фото: Руйнування в сирійський провінції Ідліб, після бомбувань Сирійським урядом 2019 рік

Три неурядові організації, французька «Міжнародна федерація за права людини» (FIDH), сирійський «Центр зі свободи ЗМІ та самовиявлення» та російський «Меморіал», оголосили в понеділок, що сприяли поданню позову до російського суду проти «Групи Вагнера», звинувачуючи її службовців у катуванні сирійського полоненого. Позов подано від імені родини жертви катувань Мохаммеда Е., відомого як Хамда Буті, вказують організації.

«Жертву катували, вбили, а труп понівечили шість осіб в 2017 році», - йдеться в заяві. Позивачі звинувачують у скоєнні злочину шістьох громадян Росії, які працювали на газовому об‘єкті в Сирії.

«Ця справа - перша спроба родини сирійської жертви притягнути до відповідальності російських підозрюваних за серйозні злочини, скоєні в Сирії», - йдеться в заяві організацій.

Вони звинувачують Кремль в намаганнях уникнути відповідальності з а порушення прав людини в Сирії, шляхом використання бойовиків «Групи Вагнера».​

Your browser doesn’t support HTML5

Три неурядові організації сприяли поданню позову до російського суду проти «Групи Вагнера». Відео

«Сподіваємось, що ця справа відкриє двері для [переслідування] за всіма злочинами, вчиненими «Групою Вагнера» і не лише в Росії», - наводять Daily Beast слова голоови сирійського «Центру зі свободи ЗМІ та самовиявлення» Мазепа Дарвіша.

«Група Вагнера» перебуває від «фактичним контролем» Росії і декілька років бере участь у бойових діях проти військових підрозділів і відома скоєнням тяжких порушень прав людини проти цивільних, часом з особливою жорстокістю», - наголошують у FІDH. В організації також вказується, що бойовики «Групи Вагнера» нападали на військові підрозділи на сході України, воюючи від імені так званих ДНР та ЛНР.

Дивіться також: ФБР пропонує до 250 тисяч доларів за інформацію, яка допоможе арештувати "кухаря Путіна"

«Група Вагнера» перебуває під санкціями США. Минулого місяця США оголосили у розшук Євгена Пригожина, якого вважають фінансистом «Групи Вагнера».

Дивіться також: Державний секретар США Блінкен: Ми збираємось посилити нашу підтримку України. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Державний секретар США Блінкен: Ми збираємось посилити нашу підтримку України. Відео