США, ЄС привітали Раду із ухваленням законопроектів щодо судочинства

Ukrainian Parliament

«Важливий день для майбутнього української судової системи!» Так у посольстві США а також у представництві ЄС в Україні відреагували на ухвалення Верховною Радою законопроектів 5068 та 3711-д.

«Ці закони допоможуть прокласти шлях до відновлення судової системи, що базується на принципах доброчесності й професійності», - наголошується в дописі американського дипломатичного в відомства.

Законопроекти реформують Вищу раду правосуддя і відновлюють Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС), відзначили у відомстві.

У дописі відомств міститься привітання від імені США та ЄС із ухваленням рішення «за широкої міжпартійної підтримки і за потужної підтримки Президента України» а також запевнення в тому, що ЄС та США готові «підтримувати українських партнерів задля успішного впровадження цих законів, які відроджують довіру громадян й інвесторів до українського судочинства».

Your browser doesn’t support HTML5

США та ЄС привітали ухвалення Верховною Радою України законопроектів щодо судочинства. Відео

«Шансом для реальної судової реформи» назвали ухвалені Радою закони також у Центрі протидії корупції.

Як пояснюють експерти Центру, основна перевага законопроєкту 5068 полягає у тому, що він забезпечує перезавантаження Вищої ради правосуддя за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос.

У середу 14 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закопроєкт 5068, який передбачає створення незалежної інституції - Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність членів ВРП. При цьому вирішальними при очищенні Вищої ради правосуддя від недоброчесних кандидатів будуть голоси міжнародних експертів.

А напередодні, у вівторок 13 липня парламент ухвалив законопроєкт 3711-д, в якому йдеться про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, також за вирішальної ролі міжнародних експертів. Цей закон був прийнятий Радою ще 29 червня. Президент Зеленський ветував законопроект з ВККС, через наявність правової колізії, що створювали різні поправки до законопроекту. У вівторок законопроект був ухвалений з поправками президента.

На важливості вирішальної ролі незалежних експертів при доборі суддів раніше наполягали міжнародні партнери України та Венеційська комісія.

Дивіться також: Масові обшуки у працівників недержавних ЗМІ Білорусі - що відбувається?

Your browser doesn’t support HTML5

Масові обшуки у працівників недержавних ЗМІ Білорусі - що відбувається? Відео