Американський експерт про інвестиційний клімат в Україні

Після зміни влади в Україні посадовці на усіх рівнях заявляли, що одним з першочергових завдань для них є збільшення західних інвестицій в українську економіку. Але деякі останні кроки уряду викликали негативну реакцію західних експертів, і зокрема директора російської і євроазійської програми при Фонді миру Карнеґі у Вашингтоні Андерса Аслунда, який у нещодавньому коментарі в газеті «Вашингтон пост» піддав різкій критиці економічну політику нового країнського уряду. Втім не усі експерти згідні з оцінками Аслунда. До речі, майже протилежних поглядів дотримується Ґері Літман – віце-президент з питань Європи та Євразії Торговельної палати США.

Створена у 1912 році Торговельна палата США є всенаціональною федерацією ділових організацій і компаній, що нараховує понад три мільйони бізнес-структур. Торговельна палата вважається важливим каналом, через який уряд отримує поради від підприємців щодо питань внутрішньої і зовнішньої політики США. Ґері Літман керує у цій структурі Європейським та Євроазійським відділом.
Щодо критики дій українського уряду, то він каже, що американська бізнес-еліта базує свої рішення не на думках, як він висловився, експертів-теоретиків. Важливішими сигналами для них є успіхи чи проблеми конкретних гравців на ринку, зазначає він.

Цього року Ґері Літман вже двічі побував в Україні і каже, що американські компанії, які вижили в Україні у складні часи економічного безладдя, вирішують залишитись на українському ринку і навіть планують розширення бізнесу.

За словами Ґері Літмана, інвестиційний клімат в Україні покращується, і уряд намагається навести порядок в економіці: «Економіка виходить з тіні і це найкраща ознака, яку я помітив поки що. Іноземці потягнуться, якщо українці повірять в економічне майбутнє своєї власної країни», - зазначив він.

Ґері Літман вважає, що зараз відбувається процес пошуку Україною свого місця у глобальній економічній системі:

«Я думаю, це ще час дебатів, намагання визначити, що Україна може робити на глобальному ринку. Зараз вони повинні зрозуміти власний ринок трохи краще, вони мусять зрозуміти власних сусідів, -- що вони можуть робити. Я думаю, це ще дуже рано говорити про економічну політику. Зараз урядова команда виглядає як група з надання термінової допомоги, яка намагається прибрати наслідки безладдя в управлінні, яке було останні декілька років; економічна політика буде сформована пізніше, я сподіваюсь. Я думаю, що якщо ми будемо їх занадто критикувати ми створимо непорозуміння. Ми повинні дати їм час, ми не повинні судити їх за нашими стандартами. Вони не повинні оцінювати себе за нашими стандартами. Вони повинні розібратись, що вони справді мають».

На запитання про те, що український уряд повинен зробити, щоб залучити більше західних інвестицій Ґері Літман відповів:

«Перш за все вони повинні краще зрозуміти, як західні інвестори ухвалюють рішення. Вони не керуються обіцянками представників уряду. Сьогодні існує набагато більше інформації, яку отримують західні інвестори, і американські інвестори, зокрема. Що уряд може зробити -- це виробити свою власну платформу, і переконатись, що вона доступна для решти світу, і зрозуміла у глобальному масштабі, і не лише відображає внутрішню політику і дебати. Це те, що інвестори зрозуміють».

Іншим важливим моментом для нас на Заході, у США, -- визначити, що вітчизняний бізнес думає про економічну політику в Україні. Деякі люди бояться, що будуть введені нові податки або відбудеться реприватизація; для нас важливо розуміти гравців на економічному полі. Ми довіряємо тому, що відбувається. Можливо навіть більше ніж урядовим заявам».

Літман переконаний, що Україна може стати добрим грунтом для західних інвестицій.

«Важливо подивитись на Україну по новому, і це те, що ми кажемо багатьом компаніям, які приходять і запитують нас. Ми заохочуємо наших членів не втратити цього шансу – їдьте, дивіться, фінансуйте. Якщо ви почуваєтесь комфортно, ризикуйте, але переконайтесь, що ви маєте усю інформацію, яку потребуєте. І ми надіємось, що знайдемо ті джерела інформації, яким можна довіряти, людей з якими ми можемо говорити, щоб зменшити ці ризики», -- зазначив віце-президент з питань Європи та Євразії Торговельної палати США -- Ґері Літман.