Генпрокурартура не коментує вiзиту Пiскуна до США

Українська преса активно коментує результати вiзиту до США генпрокурора Святослава Піскуна. Втiм зустрічі з Миколою Мельниченком, яку анонсували медіа напередодні візиту, так і не відбулося. Проте цей факт у Генпркоуратурі коментувати відмовляються.

9 липня Святослав Піскун заврешив свій візит до США і повернувся до Києва. Власне, для багатьох це стало несподіванкою, адже візит генпрокурора планувася десятиденним, про що було анонсовано, однак Піскун, замість 10 днів, вклався у 3. Внаслідок чого, очевидно, не встиг зустрітися з важливим фігурнатом справи Гонгадзе майором Мельниченком.

Раніше очільники ГПУ неодноразово казали, що прагнуть на будь-яких умовах отримати свідчення екс-охоронця Кучми стосовно його записів та їх достовірності. Інакше, пілвки Мельниченка, на яких були розмови про журналіста Гонгадзе, навряд чи приймуть як доказ у суді. На запитання, чому генпрокурор не зустрiвся з майором і чому вiн несподівано скротив свій візит, прес-секретар Генпрокуратури Олексій Бебель лише сказав, що «ми це поки що не коментуємо».

Власне так у прокуратурі відповідають і на інші запитання щодо візиту пана Піскуна та його критики.

ГПУ повідомляє, що Піскун відбув заплановані зустрічі і поговорив з представниками американського правосуддя - заступником директора ФБР К.Свекером та заступником мiнiстра юстицiї Ріхтером. З ними він говорив про необхідність договору про екстрадицію та про розгляд клопотання, яке передбачає, цитуємо, „відібрання” свідчень у Миколи Мельниченка. Втім перед цим пан Піскун не знайшов часу аби поговорити з ним та отримати згоду про такі свідчення.

Мiж тим екс-генпрокурор Геннадій Васильєв сьогодні звернувся з відкритим листом до президента Ющенка, в якому заявляє, що Святолсав Піскун та секретар РНБО Петро Порошенко блокують розкриття справи Гонгадзе, звинувачуючи у цьому інших.

У будь-якому разі експерти вказують на те, що без свідчень Миколи Мельниченка справа Гонгадзе може бути передана до суду без прізвищ замовників цього злочину, адже свідчення про це є лише на плівках. Всі інші особи, що могли бути посердниками між замовниками та виконавцями, або переховуються, або мертві.