БЮТ та Регіони виступили з ультиматумами

Парламентська більшість в Україні очікує на швидке подання Президента Ющенка кандидатури Віктора Януковича на затвердження парламенту. Натомість, лідерка опозиційної фракції БЮТ оголосила відкритий лист до президента з черговою вимогою розпустити парламент.

Попри фізичну відсутність у парламентській залі Юлія Тимошенко все одно залишилася однією з найголовніших фігур дня. Вранці вона провела відрите засідання своєї фракції, на якому зачитала спільне звернення до президента. Деякі пункти цього листа оглядачі назвали ультимативними:

«У президента України є сьогодні лише два шляхи: або 25-го липня достроково припинити повноваження Верховної ради і спробувати врятувати Україну, або здатися, визнати, що Майдан був помилкою, сподівання мільйонів людей на побудову нормальної країни – ілюзією, та подати кандидатуру Януковича на затвердження Верховної Ради. Подача цієї кандидатури буде масштабною зрадою. А зрада – вона і є зрада».

Натомість, регіони мають інший ультиматум для Ющенка. Якщо у понеділок президент не відішле у парламент подання на прем’єрство Януковича зі своїм підписом, щодо нього можуть розпочати імпічмент. Заради цього понеділок депутати визначили робочим сесійним днем, хоч зазвичай, парламентський тиждень починається у вівторок.

Такий поспіх пов’язаний насамперед з датою – 25-го липня мине два тижні з дня складання повноважень урядом Єханурова і президент отримає законну можливість розпустити парламент.

Втім, сам кандидат на прем’єрське крісло Віктор Янукович каже, що розпуску не боїться, а на заклики Тимошенко відповідає так:

«Це чистої води популізм. Все, що відбувається в парламенті – це конституційно. Вибори відбулися демократично, вони це підтвердили, в тому числі і бютівці. Вони співали як солов’ї, які були гарні вибори. Треба мати мужність і вміти програвати».

Втім, попри переконаність у власній перемозі на перевиборах, регіонали поки що демонструють бажання домовлятися і ділитися портфелями. Зокрема, сьогодні депутати з фракції Регіонів казали, що готові використати професійність Юрія Єханурова, Арсенія Яценюка та Анатолія Кінаха для роботи в уряді Януковича. Однак, подейкують депутати, головна суперечність зараз – це міністр внутрішніх справ, який згідно нової конституції має призначатися прем’єром.