Про IV Всесвітній форум українців в Києві

Цього тижня у Києві відбудеться IV Всесвітній форум українців. У форумі візьме участь одна тисяча дев'ятсот делегатів і гостей з п'ятдесяти країн світу. Серед головних питань порядку денного – резолюція по Голодомору та захист прав українських заробітчан за кордоном, так званої «четвертої хвилі еміґрації».

Цей форум обіцяє стати найчисельнішим та найбільш представницьким з усіх, що дотепер проходили в Україні. На 18-20 серпня у Київ з'їдуться 450 делегатів, 450 гостей і 50 представників новітньої «четвертої хвилі еміґрації», а також 80 зарубіжних журналістів і 450 учасників фестивалю «Український спів у світі» – всього близько тисячі дев'ятисот осіб, які представлятимуть діаспору п'ятдесяти країн світу.

Окрім чисельності, IV Всесвітній форум українців особливий тим, що вперше фінансується державою. Міністерство культури і туризму виділило півтора мільйона гривень з держбюджету, 2 мільйони дало Міністерство закордонних справ. На форумі представлять також нову державну стратегію співпраці з закордонним українством. Її зміст, коли коротко, полягає в тому, щоб допомогти українським громадам за кордоном займатись не лише ансамблями та хорами, але й науковою діяльністю, задовольняти свої інформаційні та освітні потреби, мати правовий захист. Наразі бути українцем за кордоном найскладніше у Російській Федерації, – каже голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Горинь:

«Ситуація українців, які знаходяться на території Російської Федерації, особливо в Сибіру, є надзвичайно тяжкою у відношенні тому, що вони зберегли себе як українці, але справді не мають ні середніх шкіл, ні вищих навчальних закладів, ні наукових установ... І знаєте, такий стан, що десь там, на Заході – і в Європі, і в Сполучених Штатах Америки – наша еміграція зуміла собі створити наукові, мистецькі і всякі інші установи, в нас в Російській Федерації, де найбільше українців, вони не зуміли створити. Євреї недалеко від Владивостока відкрили собі середню школу. Ми від Камчатки до Владивостока, півтори тисячі кілометрів, не маємо жодної середньої школи...»

Подією Форуму мають стати збори представників так званої «четвертої хвилі еміґрації» – українських заробітчан з Іспанії, Португалії, Чехії. Планується також, у зв'язку з майбутніми 75-ми роковинами Голодомору в Україні, ухвалити звернення до міжнародної громадськості з вимогою визнання Голодомору 30-х років актом геноциду.

Культурна програма Форуму зацікавить і його учасників, і киян. «Українська книга сьогодні» – виставка-ярмарок під такою назвою за участю 100 видавництв відбудеться 17 серпня в Українському домі. 18 серпня в палаці «Україна» пройде концерт «Український спів у світі» за участю мистецьких колективів закордонного українства. 19-го в Національній опері виступатимуть такі українські мегазірки, майстри сцен світу, як Вікторія Лук'янець і Кирило Карабиць. А 20-го, в неділю, на Співочому полі лунатиме українська музична альтернатива: етно-джаз, співана поезія та рок у виконанні Бурмаки, Петриненка, гуртів ВВ і «Кому вниз».

Від часу попереднього, третього форуму українська діаспора не бачилась 5 років, а найперший Всесвітній форум українців відбувся одразу ж по Незалежності, у 92 році.

Нинішній, четвертий форум припав на складний політичний контекст. З'їзд української діаспори має офіційно відкрити Президент Віктор Ющенко. На церемонію обіцяв також прибути прем'єр-міністр Віктор Янукович. Світові українці кажуть, що не планують обговорювати нинішню ситуацію в Україні і спробують абстрагуватись від політики.

«Всесвітній форум українців є громадською організацією, а не політичною структурою. І тому розгляд політичних проблем є таким фактором, який буде вклинюватися в нашу тенденцію і будуть такі випадки гострих виступів і гострих реплік. Але наше завдання є консолідувати світове українство...», - зазначив Михайло Горинь.