Україна – серед лiдерiв поширення ВIЛ/СНIДу

Україна залишається одним з лідерів за темпами поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Про це заявив у Києві спеціальний посланець генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІДу. Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, що відзначається 1 грудня, Організація Об`єднаних Націй та Всесвітня організація охорони здоров`я представили нові дані про розвиток епідемії в 2006 році.

Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні продовжує рости. Попри витрачені гроші, незважаючи на старання державних та численних громадських організацій, лічильник цокає дедалі швидше.

У щойно представленій доповіді Об`єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу та Всесвітньої організації охорони здоров`я наведено графік кількості нових заражень на мільйон чоловік. Він промовисто демонструє: на відміну від Білорусі і Грузії, Казахстану й Узбекистану, де ситуація рік у рік стабільна; на противагу Російській Федерації, де епідемія кілька років тому пережила свій пік, а після того різко впала, в Україні ВІЛ/СНІД всі останні роки на підйомі.

Ситуація продовжує погіршуватись, - каже професор Ларс Каллінгс, спеціальний посланець генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІДу. – За його словами, це тривожний знак. Адже завдяки всім набутим знанням і отриманим коштам Україна мала б уже переломити тенденцію і знизити кількість нових заражень. Але цього не відбувається. Україна залишається державою, що має найсерйознішу епідемію в Європі. Причому в той час як сусідні держави змогли стабілізувати темпи розповсюдження інфекції, цього ще не сталося в Україні.

За даними ООН та ВООЗ, з двохтисячного року щорічна кількість діагнозів ВІЛу в Україні подвоїлась. За один лише минулий 2005 рік таких діагнозів поставлено 13 786. Що ж до загальної кількості вірусоносіїв, то українське Мінохорони здоров`я наводить цифру 97 тисяч. Проте як зазначає доповідь, оскільки в це число включені лише офіційно зареєстровані, справжня кількість людей, що живуть з ВІЛом, в Україні значно вища. За оцінками, реальна кількість інфікованих становить 377 тисяч, тобто півтора відсотка від дорослого населення. Як сказано в доповіді, “Україна демонструє наочний приклад того, наскільки легко епідемія ВІЛу може вийти за межі груп ризику та проникнути у широкі верстви населення”.

Найпоширенішим шляхом передачі вірусу в Україні залишаються заражені шприци ін`єкційних наркоманів. Проте за даними доповіді, дедалі більше випадків зараження ВІЛ-інфекцією статевим шляхом серед людей, які наркотиків ніколи не вживали.

Окремо доповідь відзначає поширеність ВІЛ-інфекції серед вагітних жінок. В Україні цей показник сьогодні один із найвищих в Європі: 0,31% . При цьому в найбільш уражених епідемією регіонах на півдні і сході України ВІЛ-позитивними є 8 із кожної тисячі майбутніх матерiв.