Українська опозиція планує вуличні акції протесту

Опозиційні сили готові закликати громадян до участі у вуличних акціях протесту. Деякі політики стверджують, що підготовку до них вже проводять. Головними вимогами можуть стати відставка уряду та проведення позачергових парламентських виборів.

Українська опозиція планує вуличні акції протесту в травні. Про таку ідею повідомив депутат-нашоукраїнець Микола Катеринчук. За його словами, парламентська меншість закличе людей протестувати проти політики Антикризової коаліції. Масові заходи можуть отримати назву “марш свободи” і проходитимуть переважно в Києві. Опозиція вимагатиме відставки уряду, оголошення дострокових парламентських виборів та скасування політичної реформи. Катеринчук пропонує саме такий вихід із політичної кризи, в якій перебуває країна.

Політик відмовився оприлюднювати будь-які подробиці планованих акцій. Тому не зрозуміло, чи будуть вони спільними із маршем, який збирається організувати керівник руху “Народна самооборона” Юрій Луценко.

Лідер іншої опозиційної сили – Юлія Тимошенко також поки що говорить про вуличні акції не настільки впевнено. Відповідаючи на запитання журналістів, вона не виключила такого сценарію. Однак зазначила, що в арсеналі опозиційних сил є інші методи.

Ще більш скептично поставилися до заяв про вуличні акції протесту представники Антикризової коаліції. Депутат-регіонал Ярослав Сухий назвав їх спробою шантажу. Його однопартієць Василь Кисильов заявляє, що має дані про те, що опозиція готує блокування Кабінету Міністрів та інших урядових будівель у столиці.

До ймовірних акцій протесту готується й Міністерство внутрішніх справ. Медіа повідомляють про навчання з розгону мітингів, які періодично проводять українські правоохоноронці. Колишній керівник МВС Юрій Луценко стверджує, що міліція закуповує спецзасоби для приборкання вуличних безладь. Серед них – шоломи, протигази, водомети та бронежилети.