Українські депутати обговорювали кризу у Вашингтоні

У Вашингтоні відбулися зустрічі представників Верховної Ради від Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України” з представниками Конгресу, неурядових організацій та української діаспори. Це – планова поїздка в рамках співробітництва Конгресу та Верховної Ради. Але, зважаючи на сьогоднішню політичну ситуацію в Україні, всіх співрозмовників українських депутатів насамперед цікавило одне: що ж саме відбувається в Україні? Хоча самі депутати мали дещо інші очікування.

Депутат Верховної Ради від Партії регіонів Леонід Кожара зазначив:

“Ми говоримо про те, яка допомога може бути надана з боку США Україні, зокрема, у здійсненні демократичних та економічних реформ в Україні. Але зрозуміло ті питання співробітництва зі Сполученими Штатами, на яких ми могли б зосередитися під час цього візиту, якось природним чином відсувають на другий план, оскільки наших американських колег цікавить політична ситуація, яка сьогодні склалася. Тому більшу частину часу ми присвятили викладенню точок зору як коаліції, так і опозиції”.

Українських депутатів ознайомили з резолюцією Конгресу щодо політичної кризи в Україні, яку зараз обговорюють на капітолійському пагорбі. Депутат від БЮТ Олег Білорус щодо цього відгукнувся позитивно:

“Ми сьогодні ознайомилися з проектом резолюції Конгресу США, яку висунули конгресмени Хестінгс, Каптур та інші. Вона закликає всіх учасників процесу в Україні вирішувати конфлікти шляхом переговорів на базі законодавства і Конституції. На мій погляд, це конструктивна позиція, яка підтримує демократію, а не займає ту чи іншу сторону”.

Наступна зустріч групи співробітництва Конгресу та Верховної ради відбудеться в Києві у липні цього року в рамках 16-ї річної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.