У Вашингтоні акції протесту на захист нелегалів

Декілька сотень робітників з усієї Америки, що працюють на тимчасових роботах, зібралися перед Капітолієм з вимогою запровадити мораторій на проведення рейдів проти нелегальних іммігрантів. Цю акцію протесту підтримала організація, що об'єднує поденних працівників. За словами її представників, рейди проти вільнонайманих та нелегальних іммігрантів останнім часом почастішали, бо законодавці не можуть прийняти нового імміграційного закону. А оскільки система не врегульована, від цього найбільше страждають люди з тимчасовими роботами і їхні сім'ї.

Вони прийшли на Капітолійський пагорб, щоб бути почутими законодавцями. Багато з них – нелегальні іммігранти, які кажуть що беруться за таку роботу, від якої американські громадяни відмовляються.

Але не зважаючи на це, ці люди стали жертвами зловживань роботодавців і злісними порушниками закону в очах місцевої влади. Керівник об’єднання поденних працівників Пабло Альваро закликає припинити так звані антиімміграційні поліцейські рейди, поки законодавці не врегулюють цю зламану систему:

“Лише одна категорія людей знає наскільки ця система не працює – це вільнонайманий робітник. Це чоловіки і жінки, що беруться за будь-які роботи, аби прогодувати своїх дітей. Вони знають, що ця система не працює”.

За деякими даними, більше ста тисяч таких працівників стоять щодня на вулицях, шукаючи роботу. Хоча попит на таку порівняно дешеву робочу силу залишається високим, багатьох не влаштовує такий стан справ і вони вимагають від законодавців вжити заходів.

Луіс Ларін, який працює на тимчасових роботах, каже що постійно перебуває у страху. У січні він став свідком рейду, де було заарештували багатьох нелегальних іммігрантів латиноамериканського походження, а людей інших національностей не чіпали:

“Вони спеціально полювали за латиноамериканцями. Вони навіть арештовували людей, що просто чекали автобус на зупинці і не шукали роботи”.

Інший працівник не захотів назвати свого прізвище, бо живе в постійному страху депортації:

“Зі мною часто погано поводяться. Контрактори часто не хочуть нам платити. Деколи вони нас лякають тим, що розкажуть про нас імміграційні службі, а дехто навіть погрожує вбити”.

На противагу групам, що відстоюють права нелегальних робочих, існують організації, що намагаються заборонити таку практику, часом досить жорсткими методами. Члени добровільної організації, з назвою “Мінітмен” фотографують нелегалів, що шукають роботу і відправляють фотографії у федеральні служби. Лідери цієї організації вважають, що американці не повинні допускати порушення законів у своїй країні. Але Пабло Альваро, що очолив демонстрацію перед Конгресом, говорить справа не в порушенні закону нелегальними робітниками:

“Мова йде про права людини. Мова йде про захист фундаментальних цінностей, засад людського існування. Люди мусять десь працювати і годувати своїх дітей. Тут немає політики є лише спроба припинити рейди, що створюють багато проблем”.

Альваро говорить, що люди зібралися на цю демонстрацію у Вашингтоні, бо побачили, що процес впровадження нової імміграційної реформи загальмував.