У США загострилось питання контролю за зброєю

Питання контролю за зброєю відійшло на задній план в американській політиці відколи демократ Альберт Ґор 2000-го року мінімальною кількістю голосів програв президентські вибори. Дехто в його партії складає вину за поразку на те, що виборці негативно відреагували на домагання демократами законів про контроль зброї в 90-их роках минулого століття. З наближенням ще одних президентських виборів питання контролю за зброєю знову стає актуальним.

За оцінками експертів, лише кожний четвертий дорослий американець має вогнепальну зброю. Проте, це право гарантоване Конституцією США і політика у питанні контролю за зброєю може має великий вплив на результати виборів.

Колишній сенатор, а сьогодні один з провідних республіканських кандидатів на посаду президента Фред Томпсон запевняє ентузіастів вогнепальної зброї щодо своєї відданості їхній справі. Томпсон та інші провідні кандидати-республіканці недавно виступили на конференції Національної стрілецької асоціації. Сенатора Джона Мек-Кейна запитали, наскільки важливим є вплив цієї недержавної організації на вибори:

“На мій такі організації дуже важливі. Вони представляють серцевину країни і коріння республіканської партії”.

Групи, які є палкими прихильниками права на посідання зброї, як правило, активні в політиці і виступають проти майже будь-яких законів, які передбачають регулювання продажу і права на зброю. Останніми роками переважно було по-їхньому. Однак 2004-го року вигасла чинність заборони на продаж штурмової зброї.

Керівники асоціації вказують на результати недавнього опитування, згідно з якими дві третини опитаних підтримали погляд, що не потрібно нових законів щодо володіння зброєю.

Представник Національної стрілецької асоціації Вейн Лапієр зазначає:

“Ви тут, бо ви розумієте про що йдеться, і знаєте, що ті, хто цього не розуміє, не виграє виборів у цій країні”.

Група “Кампанія імені Брейді” вже два десятиліття бореться за схвалення нових законів про контроль над вогнепальною зброєю. Її президент Пол Гелмке говорить, що будучи мером малого містечка на Середньому Заході, він переконався, що питання вогнепальної зброї дуже рідко виявлялося вирішальним у виборах до Конгресу:

“Стрілецькій Асоціації вдалось переконати людей, що вона велика сила в політиці”.

На підтвердження своєї думки Гелмке вказує на легке переобрання Президента-демократа Біла Клінтона на виборах 1996-го року, незважаючи на те, що він рішуче виступав за заборону штурмової зброї.

Проте, донори Національної стрілецької асоціації щедро жертвують на передвиборчі кампанії кандидатів, які підтримують право володіти зброєю. Підраховано, що за останні 16 років вони пожертвували понад 16 мільйонів доларів на кампанії таких кандидатів.

Демократи-кандидати в президенти здебільшого мовчать, коли йдеться про питання контролю за вогнепальною зброєю. Все ж один кандидат сенатор Барак Обама заговорив про учнів, які стали жертвами стрілянини на вулицях Чикаго:

“Пора нам кинути виклик лоббі вогнепальної зброї і сказати – досить”.

Пол Гелмке каже, що майже всі демократи-кандидати в президенти підтримували контроль над вогнепальною зброєю:

“Явно, після того, як обидві партії оберуть своїх кандидатів, це може бути одним з вирішальних питань у змаганнях між кандидатами двох головних партій”.

Не зважаючи на такі інциденти, як масове вбивство студентів в університеті у штаті Вірджинія навесні цього року, прихильники права на володіння зброєю переконані в тому, що в національній політиці їх позиція має перевагу.