США закликають Ліван до чесних президентських виборів

Вже двічі за останні два місяці ліванський уряд відклав проведення президентських виборів. З цього приводу група християнських єпископів у Лівані висловила побоювання, що політична криза може підірвати національну єдність. Становищем в Лівані стурбовані і Сполучені Штати.

Через два тижні в Лівані мають відбутися вибори. 24 листопада має закінчитися термін урядування Президента Еміла Лагуда. Одначе, Ліван – країна ослаблена конфліктами, минулими і теперішніми.

Тепер єпископи ліванських християн-маронітів остерігають, що політична криза загрожує національній єдності. Причиною кризи – кажуть вони – є те, що правляча коаліція і опозиція відмовляються піти на компроміс. Парламент Лівану вже двічі відклав президентські вибори, щоб дати ворогуючим фракціям більше часу вибрати свого кандидата.

Сполучені Штати і їх союзники віддавна звинувачують Сирію у постійному втручанні у справи свого сусіда, Лівану. Сирійський уряд відкидає ці звинувачення. Президент Буш, виступаючи на спільній прес-конференції з французьким президентом, заявив, що він позитивно сприймає безпосередні переговори Франції з Дамаском, які мають на меті допомогти Ліванові вийти з політичної кризи. Він висловив сподівання, що демократія в Лівані переможе, а ізраїльсько-палестинський конфлікт буде розв’язано:

“Я хочу, щоб Ліван послужив для палестинців взірцем існуючих можливостей. Вірю в розв’язку, за якої буде дві держави. Дві добросусідські держави”.

Помічник Державного секретаря США Дейвид Велч виступив на слуханнях підкомітету Палати Представників:

“Ліванцям потрібен президент, відданий справі захисту безпеки і суверенітету. Така людина не повинна бути проти когось. Вона аповинна бути за Ліван”.

Велч підкреслив, що Сполучені Штати не підтримуватимуть якогось конкретного кандидата, а закликають ліванців до своєчасного проведення справедливих і вільних президентських виборів.