Для України вiдкрилися дверi до СОТ

Україна подолала останню перешкоду на шляху до Світової організації торгівлі і розпочинає переговори про вступ. Питання обговорять під час майбутнього візиту прем`єр-мiнiстра Юлiї Тимошенко в Брюссель.

Остання перешкода на шляху України до СОТ подолана. 16 січня в Лондоні була досягнута домовленість щодо експортних мит – заключна вимога, яку Європейський Союз висував до України. Сторони, які на лондонській зустрічі представляв Комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон і віце-прем`єр з питань європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря, зійшлися на компромісі: експортні збори для українських виробників не скасовують, як того вимагав Євросоюз, але й не запроваджують нових, -- це пообіцяла Україна. Тепер об`єднана Європа готова розпочати з Україною переговори про вступ до СОТ та про створення зони вільної торгівлі. Таке повідомив у четвер речник Єврокомісії Пітер Пауел:

«Вчора ввечері в Лондоні ЄС і Україна досягли домовленості з вирішального питання, яке відкриває перед Україною двері до членства у Свiтовiй органiзацiї торгiвлi. Домовленість дає змогу приступити до остаточного затвердження членами СОТ термінів вступу України. Після ратифікації угоди про вступ Україна стане членом СОТ. І зараз Європейський Союз розпочинає переговори про створення з Україною зони вільної торгівлі. Ми маємо мандат на початок цих переговорів 27 січня 2008 року».

А між тим питання СОТ і зони вільної торгівлі має намір обговорити, під час свого візиту до Брюсселя, очільниця українського уряду. Юлія Тимошенко, яка планує відвідати європейську столицю 28-29 січня, зустрінеться з Комісаром ЄС з питань торгівлі Пітером Мендельсоном. Про це повідомив, перебуваючи на переговорах в Лондоні, віце-прем`єр-міністр Григорій Немиря.

Нагадаємо: наприкінці минулого року президент Віктор Ющенко заявив, що Україна приєднається до СОТ до березня 2008-го. Вступивши до організації, Україна стане її 152-м членом. І як твердять експерти, надалі все залежатиме від того, чи зможе Україна скористатися можливостями, які пропонує Світова організація торгiвлi. На думку експерт економічних програм Центру Разумкова Костянтина Кузнецова, вступ до СОТ буде для України i поштовхом, i викликом:

«Механізми, які пропонує СОТ, безумовно, дають поштовх для економічного розвитку і створюються відповідні умови для цього. А яким чином, наскільки ефективно ці умови будуть використані Україною, це вже безпосередньо залежить від українського уряду, від Верховної Ради і бізнес-середовища. Для них це також виклик – працювати в нових умовах, які встановлює СОТ. Однозначної відповіді, що це буде добре – так, це буде добре, якщо будуть використані всі можливості, які дає СОТ».

Як зазначає експерт, для однієї частини українського бізнесу вступ очікуваний і бажаний, для іншої ж є викликом, оскільки означає нову потужну конкуренцію. Що ж до простого споживача, то для нього приєднання до СОТ – однозначне благо, оскільки український внутрішній ринок наповниться якісною європейською продукцією, а за рахунок товарного насичення ціни знизяться чи, принаймні, не зростатимуть.