Буш виступив з своєю останньою промовою про стан держави

Джордж Буш виступив перед обома палатами Конгресу США зі своїм останнім зверненням до нації у якості президента країни. Першу половину промови вiн присвятив внутрішньо-полiтичним питанням. Торкаючись зовнішньої полiтики, Буш, серед іншого, згадав i про Україну.

Під час щорічного звернення президента до нації, за традицiєю, в приміщенні американського Конгресу присутні усі конгресмени та сенатори, а також усі члени уряду країни, за винятком одного мiнiстра, який мав би взяти управління країною в свої руки у разі, якщо в результаті теракту чи інших не передбачуваних обставин загинуть присутні в Конгресі інші керівники держави. Однак саме гарантування безпеки в країні і недопущення нових терактів після 11 вересня 2001 року – чи не головне досягнення, яким може похвалитися Джордж Буш за роки свого правлiння.

Свою останню промову до нації у якості президента, Джордж Буш поділив на дві, майже однакові за тривалістю, частини – внутрішньо-економічні питання та питання безпеки і міжнародної політики. У кожній з цих частин він наголошував на досягнутих успіхах, а відповідальність за невдачі намагався розділити з Конгресом. «В той час як ми з вами тут зустрічаємось, наша економіка переживає період непевності», - визнав вiн i закликав Конгрес якомога швидше прийняти його пропозиції щодо відживлення економіки, поставив вимогу перед законодавцями скоротити федеральні витрати і в жодному разі не піднімати податки. Вiн додав, що кожен законопроект, що збільшуватиме податки – буде ним ветований.

Закінчивши з економікою, Буш перейшов до традицiйно не таких болючих для нього питань – освіти, охорони здоров’я, екології, альтернативної енергетики тощо. Після чого – почав говорити про міжнародні справи. Перші дві країни, які загадав американський президент у своїй промові – були Грузія та Україна.

«Останні сім років ми були свідками визначних подій в історії свободи. Ми бачили як народи Грузії та України встали на захист своїх прав на вільні та чесні вибори».

До досягнень, якi американський президент записав на свій рахунок – вiн зарахував також успiшнi, на його думку, минулорічнi військовi операцій США в Іраку. «Аль-Кайда – втікає з Іраку. І ми переможемо цього ворога», - запевнив вiн.

Джордж Буш ще довго говорив про Ірак, про Близький Схід і про глобальну боротьбу з тероризмом, яку, як сказав вiн, припиняти не можна.

Своє останнє звернення до нації Буш завершив патріотичним екскурсом в iсторію Америки і побажав американцям не забувати, що вони найпотужніша нація на планеті.