Чиновники Держдепу переглядали файли кандидатів у президенти

На президентських перегонах у Сполучених Штатах черговий скандал. Кілька працівників Державного департаменту США, скориставшись своїми службовим становищем, переглядали файли (базу особистих даних) претендентів на посаду президента США. Державний секретар США Кондоліза Райс вже вибачилася за інцидент і обіцяла провести ретельне розслідування цієї справи.

Як тільки стало відомо про несанкціонований доступ до бази особистих даних претендентів на посаду президента США, керівництво Державного департаменту звільнило двох працівників, а третьому винесло сувору догану. Про це у п’ятницю на брифінгу заявив речник Державного департаменту Шон МакКормак. За його словами, наразі немає підстав говорити про те, що службовці діяли з політичних міркувань:

“Ми з’ясовуємо, чи не було більше випадків несанкціонованого доступу до файлів кандидатів у президенти”.

Державний секретар США Кондоліза Райс уже вибачилася за інцидент перед кандидатами у президенти, і зокрема перед Бараком Обамою, досьє якого переглядалося кілька разів.

“Я вибачилася, і сказала, що також була б незадоволена, якби хтось заглядав у мої паспортні дані”.

Однак у штабі Обами вимагають ширшого розслідування і називають інцидент грубим порушенням правил.

Зрештою це не перший раз, що працівники Державного департаменту зловживають своїм службовим обов’язком і переглядають файли американців. Наприклад у 1992-му році з’ясувалося, що хтось, подейкували, що з штабу Джорджа Буша старшого, збирав компромат на тоді ще губернатора Білла Клінтона, який зазначив:

“Виявилося, що Державний департамент перевіряє не тільки мої дані, але й дані моєї мами. Було б смішно, якби не було так сумно”.

Розслідування про незаконний доступ до файлів Клінтона тривало три роки. Тоді, як і тепер керівництво Державного департаменту США запевняє вжити усіх заходів, щоби запобігти подібним інцидентам в майбутньому.