Джексон дорікає Обамі за критику чорношкірого населення

Відомий американський борець за права чорношкірих і колишній соратник Мартіна Лютера Кінґа, Джессі Джексон, потрапив в епіцентр уваги медіа через необережний коментар на адресу Барака Обами. Джексон, готуючись до інтерв’ю, не звернув у вагу, на те, що його мікрофон ввімкнено, і дозволив собі кілька реплік, які зараз цитують усі американські телеканали, замінюючи міцні словечка звуком “біп”.

Не знаючи про ввімкнений мікрофон, Джесі Джексон висловив невдоволення тим, що Барак Обама, на його думку, надто часто критикує чорношкірих американців, чого не мав би робити.

Джексон швидко вибачився за свої різкі репліки. Кажучи, що не хоче зашкодити кампанії Обами. Але слово не горобець – сказане одразу викликало розмови серед чорношкірих, яким не подобається те, що Обама їх деколи гостро критикує.

Нещодавно у своїй промові кандидат від демократів зазначив: «Більше половини усіх чорношкірих дітей живуть у сім’ях без батька. Тільки ми, як батьки можемо зробити так, що коли наші сини виростуть, вони будуть поважати жінок».

Джессі Джексон каже, що Обамі слід перестати звинувачувати лише чорношкірих, адже подібні проблеми існують і в інших громадах.

Обама прийняв вибачення, але його помічники, що займаються виборчою кампанією, жорстко розкритикували чорношкірого правозахисника за необачні коментарі. Вони попросили всіх бути більш обережними у виборі слів, бо це може зашкодити Обамі стати президентом. Серед таких критиків був і син Джексона, Конгресмен і співголова виборчого штабу Обами.

Джессі Джексон – у 1980-их сам висувався кандидатом в президент, але не виграв номінації. Він відомий своїми радикальними тезами про те, щоб не робили афроамериканці це має виправдання, бо в цій країні їх права утискають. Після смерті Кінґа він часто пробував піднімати чорношкірі протести для більш активної боротьби за права негритянського населення.