Тимошенко i Янукович лiдирують в опитуваннях

Найбільші шанси посісти посаду президента в Україні мають Юлія Тимошенко i Віктор Янукович. Такі результати експертного опитування, проведеного Центром соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір». На думку політичних експертів, саме ці двоє мають найкращі шанси потрапити до другого туру виборів-2010. Про це заявили абсолютна більшість – відповідно 96% та 88% опитаних.

Водночас лише п`ята частина експертів вважають, що шанси вийти в другий тур має також нинішній глава держави. Перспективи Віктора Ющенка на переобрання політологи оцінюють скептично, залишаючи президентові надію лише в тому разі, якщо він проведе конституційну реформу та обиратиметься не всенародно, а у Верховній Раді.

У поєдинку двох основних кандидатів на майбутніх виборах зійдуться великі рейтинги і великі гроші. Причому для Юлії Тимошенко, як вважають фактично всі експерти, основним буде електоральний ресурс – підтримка виборців. Натомість найбільший фінансовий ресурс, на думку політологів, зосередить на своєму боці Віктор Янукович.

Що ж до Віктора Ющенка, то за нині чинним президентом також є свій потужний ресурс – адміністративний. Саме на адміністративні важелі – переконані 60% опитаних експертів – найбільше покладатиметься глава держави.

Відповідаючи на запитання «Котрий з кандидатів найбажаніший для Заходу і для Росії?», експерти стверджують: Тимошенко наймиліша Заходові, проте й для Росії не чужа. Янукович -- найбільше відповідає інтересам Росії, однак і для Заходу теж не ворог. А аналізуючи передвиборчу стратегію кандидатів, політологи зазначають: посада прем`єр-міністра найвигідніша для успішної кампанії Юлії Тимошенко, отож добровільної відставки уряду, «грюкання дверима» очікувати не слід.

Хоч до президентської кампанії ще рік, неофіційно вона стартує вже восени. А відтак у новому політичному сезоні почнеться гуртування політикуму навколо двох основних полюсів, двох імовірних кандидатів на президентство, -- каже, підбиваючи підсумки опитування, голова Центру соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран:

«У новому політичному сезоні слід очікувати поляризації, а саме визначення для всіх політичних акторів, інституцій, на чиєму вони боці – на боці Януковича або на боці Тимошенко. Саме навколо цих двох найбільш імовірних кандидатів для виходу в другий тур слід очікувати гуртування всіх політичних гравців. З осені ці двоє будуть воювати один з одним і все менше звертати уваги на Віктора Ющенка, який у цьому протистоянні виявиться третім зайвим».

Як каже Таран, два головних кандидати на президентство мають зовсім різний електорат, а тому активно розігруватимуть карту протистояння. Боротьба буде яскравою, -- прогнозує політолог.