Екс-президент закликав демократів підтримати Обаму

Судячи з атмосфери, яка панувала в залі у середу, виглядає, якби демократи могли обрати собі трьох кандидатів у президенти, першим вони б обрали Гілларі Клінтон, потім обрали би Біла Клінтона, в вже тоді Барака Обаму.

Одним з основних промовців у середу був саме Біл Клінтон. Зал зустрів його так як, напевно, жодного разу не зустрічав після того як він залишив президентську посаду. Втім Біл, як і попереднього дня Гілларі, зробили все, щоб зняти увагу з себе і перенести її на Барака Обаму – єдиного кандидата у президенти від демократів:

«Все, чому я навчився за вісім років президентства, переконало мене, що Барак Обама – найкраща кандидатура для цієї роботи».

Клінтон наголосив, що при Адміністрації Буша, знизився життєвий рівень американців:

«Що вони отримали? Зменшення заробітних плат, слабше медичне обслуговування і менші пільги? Америка може бути кращою, і Барак Обама це забезпечить».

Екс-президент також підтримав Обаму, як майбутнього головнокомандувача:

«Республіканці казали, що я замолодий і маю замало досвіду, щоб бути головнокомандувачем. Звучить подібно? Барак Обама готовий вести Америку і відновити її лідерство у світі».

Ще одним ключовим промовцем на з’їзді був кандидат на посаду віце-президента Джо Байден. Він розповів про стратегію Демократичної партії щодо виведення економіки з кризи. Адже тепер американці середнього класу як ніколи занепокоєні тим, чи зможуть вони оплачувати медичні послуги та житлові кредити. Кандидат на посаду віце-президента зазначив:

«Як ми, за ради Бога, посилатимемо наших дітей в коледж, як ми зможемо піти на пенсію? Робота – це не тільки заробітна плата, це почуття власної гідності, це повага. Йдеться про те, щоб подивитись нашим дітям в очі і сказати, що в нас все гаразд».

У середу Джо Байден формально прийняв пропозицію стати віце-президентом і виголосив свою першу промову в цьому статусі. Цікаво, що майже третину часу свого виступу, Байден присвятив атакам Маккейна – суперника Барака Обами від республіканців. Виглядає, що і далі під час виборчої кампанії він буде відігравати роль основного критика Маккейна, оскільки близький до нього за віком та досвідом у вашингтонській політиці.

Після завершення виступу Байдена – на сцену несподівано вийшов сам герой цього з`їзду Барак Обама – чим довів і без того феєричну атмосферу у залі до повної кульмінації. Обама не говорив довго, приберігши найцікавіше для виступу у четвер. Сцену йому будують у грецькому стилі з амфітеатром та білими колонами, яке це має відношення до того, що буде говориті Барак – залишається лише здогадуватись.

У четвер кульмінацією всього партійного з`їзду буде виступ Барака Обами на стадіоні Івеско перед 75 тисячами глядачів. Останній раз кандидатом в президенти, який переносив свою фінальну промову за межі залу з`їзду був Джон Кенеді. Барак вирішив повторити те саме. Приготування арени стадіону до історичного виступу Барака триває вже майже тиждень.

Цікаво те, що саме у четвер виповнюється рівно 45 років з дня коли американський борець за права чорношкірих Мартин Лютер Кінг виголосив свою істроричну промову - «У мене є мрія». Ймовірно Барак спробує певною мірою долучити себе до цієї дати. Однозначно йому треба буде виголосити не менш грандіозну промову.

На запрошення Демокрачної партії США у Денвері були Раїса Богатирьова та Юрій Луценко, який вважає, що демократичний президент буде кращим для України, бо це додасть логіки міжнародній політици США. Юрій Луценко не приховував свого захоплення від політичного шоу, яке побачив у Денвері і був би не проти перенести практику попередніх виборів та подібних партійних з`їздів в Україну:

«Дуже цікаве шоу. Я – палкий прихильник перенесення цієї практики в Україну. Це зніме проблему двох українців і трьох гетьманів. Також мені подобається як люди відчувають команду, бо за українською традицією Гілларі Клінтон і всі інші кандидати, які чогось хотіли і не отримали, мала б сьогодні заявити про створення нової партії. Тут є об`єднання навколо спільних ідеологічних інтересів, а не навколо особистих інтересів, як це відбувається у нас».