Більшість арабських американців підтримує Обаму

Останнє опитування серед арабів-американців вказує на те, що кандидат від демократів Барак Обама має перевагу в двадцять один відсоток над республіканцем Джоном Маккейном. Дослідження проведено на замовлення Арабо-Американського Інституту, неприбуткової організації, що сприяє впливу вихідців з арабських країн в американському суспільстві.



Результати дослідження показали -- підтримка Республіканської партії серед арабських американців поступово слабне. Таке же спостереження зробив президент Арабо-американського інституту Джеймс Зоґбі:

«Республіканська партія втрачає підтримку. Вона цього року має половину тієї сили, яку вона демонстрували у двохтисячному. Це не є несподіванкою. Якщо ви проводите погану політику, ви матимете погані результати».

На президентських виборах у 2000 році сорок чотири відсотки виборців арабського походження підтримали Джорджа Буша. Тридцять вісім відсотків виборців віддали свій голос Альберту Ґору.

Останнє опитування показує, що цього року демократ Барак Обама отримає приблизно п’ятдесят чотири відсотки голосів арабів. Тридцять три відсотки голосуватимуть за Маккейна.

Джеймс Зоґбі каже, що голоси арабської громади можуть бути вирішальними в кількох ключових штатах.

«У Мічигані цього року кандидати мають рівну підтримку і голоси арабо-американців будуть вирішальними. Те саме можна сказати про Вірджінію та Огайо, а також можливо про Флориду і Пенсильванію».

Для арабів у США, яких нараховують три з половиною мільйона, головними питаннями на виборах 4-го листопада є працевлаштування та економіка, відтак війна в Іраку та ситуація на Близькому Сході. І як каже речниця Арабо-америтканського інституту Надін Вагабі, цього року вони проявляють неабияку активність.

«У нас вищий відсоток виборців, що реєструються – понад вісімдесят відсотків, і поступається він лише єврейській громаді і афро-американській. А щодо явки на вибори, то тут також ми активні - прогнозується понад шістдесят відсотків».

Таку активність вітають деякі американські законодавці. Як каже конгресмен-демократ з Вірджинії Джим Морен, «критично-важливо, щоб така чисельна громада як араби, була учасником демократичного процесу, впливала на нього, домагалася змін у певних аспектах». Серед аспектів, на думку конгресмена, повинні бути зовнішня і внутрішня політика США.