Газовий конфлікт на сторінках американської преси



Газова суперечка між Україною та Росією перелилась на шпальти американських газет. Вол Стріт Джорнал, Нью-Йорк Таймс, Вашингтон Таймс та багато інших опублікували редакційні статті під схожими, однак неоднозначними, заголовками.

Росія перекрила газ – Європа захолола - пише Нью-Йорк Таймс. Деякі аналітики очікували, що Росія буде більш поступливою у зв’язку з падінням цін на енергоносії у світі, натомість Володимир Путін пішов радикальним шляхом, намагаючись підняти ціну на газ та перекривши газові поставки в Україну та Європу - пише газета. Нью-Йорк Таймс висловлює припущення, що таким чином Путін можливо намагається створити паніку на міжнародному ринку.

Як і ліберальна Нью-Йорк Таймс, консервативна Вол Стріт Джорнал наголошує на політичному корінні російсько-українсього газового конфлікту. Спробуйте проігнорувати балачки про транзитне мито, борги та ринкову ціну. Мовчазний факт конфлікту між Росією та Україною з приводу газових поставок у тому, що міцні російські хлопці намагаються підсилити енергетичний клуб, щоб підірвати прозахідний уряд у Києві та налякати Європейський Союз. Стратегічне завдання таке ж, як і під час конфлікту з Грузією минулого літа, – пише газета.

Звичайно Україна також не безневинна, підкреслює Вол Стріт Джорнал. У 2006 році Київ був занадто щасливий, створивши сумнівну, на погляд багатьох, глибоко корупційну схему. Газета наголошує, що розколоті українські лідери відмовились від зусиль зробити енергетичний ринок прозорим чи реструктуризувати свою економіку, щоб зменшити залежність від дешевого російського газу. Водночас, пише видання, мотивації Кремля у цьому конфлікті є чітко політичного і аж ніяк не комерційного характеру. Насамперед, наголошено у редакційній статті, такого поняття як ринкова ціна не існує, оскільки Газпром має монополію на поставки газу в Україну. Росія не дає Україні можливості напряму купувати з інших джерел, як наприклад з Туркменістану, і Москва досі дозволяє таким своїм «друзям», як диктаторська Білорусь отримувати дешевий газ.

Незважаючи на неприйнятну поведінку Кремля, про яку заявляють у Європі та США , окремі країни продовжують співпрацювати з Росією, що робить їх заручниками Кремля на багато років вперед – пише столична Вашингтон Таймс. Зокрема, наводить приклад газета, Німеччина, одна з країн, які розглядають Росію як стратегічного партнера і занадто покладаються на Газпром. Німеччина заявляє, продовжує видання, що ніколи не мала проблем з поставками газу з Росії навіть під час «холодної війни». Однак, годувати ведмедя може лише означати, що він з’їсть вас останнім, підсумовує Вашинтон Таймс.

Усі три видання сходяться на тому, що настав час для Європи та США щось робити із зростаючою з кожним роком агресією Росії.