Ющенко закликав українців до єдності на ювілеї Шевченка

Не опускати руки в скрутні часи і об’єднатися навколо національної ідеї. До цього закликав співвітчизників Президент України.

«Нинішній час – це не фатальність. Це не розпач. Хоча, безумовно, він непростий», – сказав Віктор Ющенко, виступаючи на урочистостях з нагоди 195-ої річниці Тараса Шевченка.

Промовляючи зі сцени Національної опери, глава держави назвав роздробленість найбільшою загрозою для українців, а слово Шевченка – «Божим даром», здатним і сьогодні їх об’єднати. Ющенко застеріг від втрати цілісності нації та непоправних наслідків, серед яких, як він висловився, «статус малоросійської губернії буде квіткою у пустелі». Президент відкинув «лукаві підказки» про те, що національні вартості – мова, історія, пам’ять – це всього лише «патріархальний мотлох», «примхи одної людини». «Я – не волаючий в пустелі», – заперечив своїм опонентам Ющенко.

«Я прошу до об’єднання всі без винятку національні сили – не політичні партії чи політичні блоки, а саме людей, кожного українця, кожного громадянина України», – закликав глава держави. Як він додав, «Не треба створювати кумирів. Не можна дозволити собі спокуситися на кращі обіцянки». «Треба відмежуватися від політичного бруду», – наголосив Віктор Ющенко, звертаючись до співвітчизників.

З нагоди Шевченкового ювілею Президент вручив також українським митцям престижну Шевченківську премію. Цього року її отримали п’ятеро лауреатів, відібрані з-поміж 68 кандидатур. Ними стали поет Павло Гірник, художник Віктор Гонтаров, актриса Лариса Кадирова, публіцист Володимир Мельниченко і майстер народного малярства Віктор Наконечний. «Україна пишається вами», – сказав глава держави, вітаючи переможців, які разом зі званням лауреата отримали по 160 тисяч гривень.

Ювілейні урочистості у Києві включали, крім того, традиційне покладення квітів до пам’ятника Шевченку. Вклонитись Великому Кобзарю прийшли Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин та інші високопосадовці.