Депортацію Івана Дем`янюка таки відкладено

Федеральний апеляційний суд США відклав депортацію до Німеччини українського іммігранта Івана Дем`янюка, вже після його арешту. Дем`янюка, звинувачують у тому, що він працював охоронцем в нацистському таборі під час другої світової війни. Німецька прокуратура запевняє, що має докази причетності Дем`янюка до смерті 29 тисяч в'язнів концтабору Собібор на території Польщі.

Біля дверей будинку Івана Дем’янюка працівників імміграційної служби, які прибули, аби депортувати його в Німеччину, очікував холодний прийом. Адвокат Дем’янюка намагався зупинити судових виконавців. Він отримав телефонне підтвердження, що це саме той день, на який призначено депортацію його підзахисного. Автомобіль для перевезення інвалідів розвіював сумніви, які все ще залишалися. Додаткові телефонні дзвінки і навіть інспекція автомобіля не надовго відклали момент, коли Івана Дем’янюка силоміць винесли з його будинку.

Не зважаючи на агонічні зітхання 89-річного чоловіка, працівники імміграційної служби посадили його у автомобіль. Втім стан здоров’я Дем’янюка вочевидь свідчив про те, що депортація, переліт в Німеччину і свідчення перед судом можуть виявитися йому не під силу. Для членів родини це були найболючіші моменти.

З його помешкання у передмісті Клівленда Дем’янюка відвезли до федерального офісу. Втім невдовзі за рішенням федерального судді його повернули додому.

«Він дуже щасливий знову бути вдома. І ми теж щасливі, що маємо можливість ще раз розглянути його справу в суді,» - сказав його адвокат Ед Нішнік.

У 1988-му році Івана Дем’янюка видали Ізраїлю, де його було засуджено до страти за звинуваченнями ніби то він був жорстоким охоронцем на прізвисько Іван Грозний і ніс відповідальність за масові знищення євреїв. Однак Верховний суд Ізраїлю скасував це рішення за браком доказів.