Держсекретар Клінтон завершила візит на Близький Схід

У неділю Клінтон запевнила офіційний Бейрут у тому, що, незважаючи на започаткування діалогу між США і Сирією, Вашингтон не залишить Лівану напризволяще. Після зустрічі із Президентом Лівану Мішелем Сулейманом у Бейруті, Клінтон пообіцяла, що США надалі підтримуватимуть «голоси поміркованості» в Лівані.

Гілларі Клінтон також закликала до відкритих і справедливих виборів у Лівані, які пройшли б без залякування чи насильства, і були б вільними від зовнішнього впливу. Парламентські вибори в Лівані заплановані на сьоме червня.

За всіма ознаками, напередодні виборів, підтримку здобуває екстремістське угруповання мусульман-шиїтів Гезболла. Вашингтон вважає Гезболлу терористичною організацією, і американські посадовці зазначають, що вони зроблять переоцінку політики США стосовно Лівану, залежно від результатів голосування.

Держсекретар також заявила, що Сполучені Штати не мають наміру укладати будь-яку угоду зі Сирією, яка могла б завдати шкоди Лівану або його народові.

Відносини між чинними парламентом Лівану та Сирією напружені після низки підступних убивств ліванських політиків, відповідальність за які складають на Дамаск. Сирія відкидає такі звинувачення.

Під час свого першого візиту до Іраку на посаді державного секретаря Гілларі Клінтон зустрілася з Прем’єр-міністром цієї країни Нурі аль-Малікі та Президентом Джалалом Талабані, як також з іншими іракськими посадовцями, чільними американськими військовими командирами і новопризначеним послом США в Іраку Кристофором Гіллом.