Чи адекватно реагує світ на епідемію свинячого грипу?




Вірус грипу H1N1 поширився на 20 країн світу. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі зафіксовано понад тисячу випадків захворювання. Втім, темпи поширення хвороби повільніші, ніж очікувалося.

Уряд Мексики, країни звідкіля, як вважається, почав свою ходу світом свинячий грип, планує відновити роботу ресторанів та інших бізнесів у середу. За оцінкою мексиканських урядовців, загроза грипу почала спадати.

За інформацією ВООЗ, уряд Мексики офіційно підтвердив 25 смертельних випадків захворювання на грип свиней.

Сполучені Штати вже пережили одну епідемію свинячого грипу у 1976-му році. Кроки адміністрації Президента Форда з метою запобігти поширенню захворювання стали класичним прикладом надмірної реакції. Вважається, що від самого грипу помнерла одна людина, а від щеплення вакцини проти захворювання – ще тридцять.

В цей час у країні була розгорнута активна кампанія, яка закликала американців зробити щеплення. Медики побоювалися повторення епідемії грипу 1918-го року, відомого як «іспанка», яка забрала життя 40 мільйонів людей.

Дуже важко з одного боку не проявляти надмірної реакції, з іншого – не можна і недооцінити загрозу. З епідемією грипу знайти золоту середину особливо важко. Цього разу чимало шкіл були закриті навіть у тих штатах, де не було підтверджено жодного випадку захворювання на свинячий грип. У штаті Юта, який пандемія не зачепила, був скасований фестиваль Сінко Де Майо. Ймовірно, через те, що це – мексиканське свято. Конгресмен та медик Рон Пол каже, що уряд проявляє надмірну реакцію. Ще в 1976-му Рон Пол виступив проти програми вакцинації. Він каже, що намагання зупинити поширення інфекції принесло більше шкоди, ніж сама інфекція.

Це дійсно виглядає страшним, коли Всесвітня організація охорони здоров`я присвоїла вірусу п`ятий, другий від максимального, ступінь загрози. Втім, ступінь характеризує поширення зараження, а не його потужність. Так само чимало експертів ставлять під сумнів необхідність носити хірургічні маски. Чимало лікарів кажуть, що їхні приймальні забиті абсолютно здоровими іпохондриками, а продаж препаратів проти грипу зріс на 900%.

З іншого боку, вважають, що саме завдяки агресивним крокам щодо поширення епідемії САРсу в 2003-му році, у світі від нього померло лише 800 людей.

Чимало медиків та політиків погоджуються, що в сьогоднішній ситуації краще зробити зайве, ніж недостатньо.