Росія видворила двох представників НАТО у Москві

Північноатлантичний альянс розпочав військові навчання у Грузії, які мають тривати протягом місяця. У навчаннях беруть участь 1300 військових з десяти країн-членів НАТО.

Росія, яка виступала проти проведення цих навчать, заявила про видворення з країни двох канадських дипломатів, які працювали представниками НАТО у Москві. Це було кроком у відповідь на дії штаб-квартири НАТО, яка видворила з Брюсселя двох російських дипломатів минулого тижня за підозрою у шпигунстві.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі із своїм польським колегою Радославом Сікорським заявив, що рішення Москви було не лише відповіддю на дії НАТО щодо російських дипломатів, але й щодо проведення навчань НАТО у Грузії:

«Звичайно усе взаємопов’язано. Навчання НАТО, які проводяться зараз. Ми маємо чергове підтвердження того, що політика потурання режиму у Тбілісі врешті-решт завдає шкоди самому НАТО. Це все перешкоджає нормальній співпраці у рамках Ради Росія-НАТО. Ми зрозуміло були вимушені відреагувати і сьогодні ми оголосили про припинення акредитації двух співробітників інформаційного бюро НАТО у Москві».

НАТО поки що не коментує ситуації. Посол Канади у Росії Ральф Лисишин, якого російська влада повідомила про позбавлення канадських дипломатів віз, назвав такі дії антипродуктивними.