Клінтон доповідала сенаторам про Іран

Набуття Іраном ядерної спроможності спричинить гонку озброєнь на Близькому Сході і за межами регіону. Таку думку висловила державний секретар США Гілларі Клінтон на слуханнях у Сенаті, присвячених іранській темі.

Крім цього, сказала вона, ймовірність того, що Іран стане ядерною державою, створила союзництво між Ізраїлем та багатьма арабськими країнами.

Проведене в середу Іраном ракетне випробування посилило це занепокоєння. Ракета, за повідомленнями, може досягнути території Ізраїлю, південно-східної Європи і американські бази на Близькому Сході.

Клінтон заявила, що адміністрація Обами сподівається переконати Тегеран, що в разі набуття ядерної спроможності він, фактично, стане менш захищеним:

«Набуття Іраном ядерної зброї і ракет, здатних її доставити на далекі відстані, викличе перегони озброєнь на Близькому Сході та й за межами регіону. Це не піде на користь безпеці Ірану, і саме на цьому ми наголошуватимемо».

Клінтон висловила надію, що збіг інтересів арабських країн та Ізраїлю проти ядерного Ірану не лише означатиме вироблення спільних дипломатичних заходів щодо Ірану, але й сприятиме вирішенню ізраїльсько-палестинського конфлікту.

На початку тижня ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньягу заявив президенту Обамі, що зупинка Ірану від набуття ядерного потенціалу є зараз пріоритетнішим завданням для США ніж посередництво в ізраїльсько-палестинському мирному процесі.

Повторюючи висловлену в розмові з Нетаньягу точку зору Барака Обами, Гіларі Клінтон наголосила, що не можна припиняти заходів по жодному з цих питань:

«Президент дав ясно зрозуміти, що він має рішучий намір не допустити Іран до отримання ядерної зброї. Водночас неможливо і припиняти зусилля в ізраїльсько-палестинському мирному процесі».

Наступного місяця в Ірані відбудуться президентські вибори. Інтенсивна дипломатія з американського боку очікується одразу після них.

Президент Обама заявляє, що він домагатиметься суворіших санкцій проти Ірану, якщо до кінця року дипломатичні зусилля не дадуть результатів.