ЄС намагається помирити українських політиків

У середу в Києві перебували міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та німецький глава зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмайєр. Головні дипломати Польщі та Німеччини зустрілися з першими особами країни – президентом, прем’єр-міністром та лідером опозиції.

Центральною темою зустрічі з Ющенком, згідно з офіційними повідомленнями, стали практичні аспекти європейської та євроатлантичної інтеграції України, зокрема, участь у програмі «Східне партнерство», співпраця в енергетичній сфері, лібералізація візового режиму та внутрішня ситуація в Україні.

Щодо останньої теми, то подробиці розмови про українську політику не повідомляються. Водночас, за неофіційними даними дипломатів, їхній візит серед іншого має мету «помирити» українських політичних лідерів.

Переважно ж для преси всі роблять акцент на газових питаннях. Як запевнив Ющенко, Україна готова запропонувати максимальне використання її транзитних та інших можливостей для зменшення енергетичної залежності ЄС від зовнішніх факторів.

Він наголосив, що Україна зацікавлена у реалізації всіх домовленостей, закріплених у спільній заяві від 23 березня 2009-го року за результатами міжнародної конференції ЄС – Україна з модернізації української ГТС. З цією метою було створено робочу групу з моніторингу реалізації спільної заяви. Глави держави також додав, що Україна розглядає реалізацію проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) як стратегічне завдання, особливо у контексті зміцнення енергетичної безпеки європейського континенту в цілому. Відтак Українська держава розраховує на підтримку реалізації цього проекту з боку Німеччини, Польщі та інших європейських країн.

Лідер опозиції Віктор Янукович також говорив європейцям про енергетику. Він твердить: «Як майбутній кандидат у президенти я впевнений, що Україна забезпечить стабільне постачання палива, енергетичних ресурсів – газу, нафти – в Європу».

Спільним завданням для України і ЄС є диверсифікація енергетичних ресурсів, при цьому до вирішення даного питання необхідно було із самого початку залучати Росію – вважає Янукович. За його словами, цього не відбулося, і тому сьогодні не потрібно «повторювати помилок».

Він додав: «Коли мова йшла про створення газотранспортного консорціуму за участю України та ЄС, то третім учасником обов’язково повинна була бути Росія».

нукович також наголосив на тому, що «неприпустимо з боку України створювати будь-які перешкоди на шляху енергетичної безпеки Польщі».