Росія ще не вирішила, чи виводити агентів ФСБ з ЧФ

Питання перебування у складі Чорноморського флоту Росії представників ФСБ Росії викликало публічну дискусію спецслужб України та Росії. Кілька днів тому глава СБУ Валентин Наливайченко в інтерв`ю російській «Независимой газете» заявив, що після 13 грудня всі співробітники ФСБ Росії на Чорноморському флоті РФ повинні залишити територію України.

Він каже, що Україна сповістила про це російську сторону офіційними каналами. Водночас офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Андрій Нестеренко каже, що Росія ще не ухвалила рішення щодо цього звернення.

Він наголосив: «Всі підрозділи і служби ЧФ перебувають на території України відповідно до двосторонніх угод. Виходимо з того, що всі питання розглядатимуться в правовому полі і за столом переговорів. Усі механізми для цього у нас існують», - сказав Нестеренко.

Нині між РФ і Україною вирішуються практичні питання, пов`язані із забезпеченням умов, необхідних для повноцінного функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України – каже Нестеренко.

Він нагадав, що робота в даному напрямі ведеться в рамках відповідної підкомісії російсько-української міждержавної комісії, сьоме засідання якої відбулося 10 червня в Києві і пройшло, на думку МЗС РФ, успішно. Однак, «Будь-які питання, пов`язані з діяльністю представників ФСБ Росії у складі ЧФ РФ під час засідання не обговорювалися», - наголосив він.

Треба відзначити, що на ЧФ РФ зараз працює 19 офіцерів ФСБ, які займаються контррозвідувальною діяльністю. За словами Наливайченка, всі функції, передбачені українським законодавством, зокрема з питань безпеки російських моряків, покладено на підрозділи військової контррозвідки СБУ в Севастополі і Сімферополі.