РФ проти перегляду газових угод з Україною

Російський концерн «Газпром» заявив, що не має підстав для перегляду газових контрактів з Україною. Про це заявив один із керівників компанії Олександр Медведєв, який зазначив, що не бачить підстав щоб переглядати ціну на газ, який купує Україна, і ставку транзиту палива європейським споживачам.

З ініціативою змінити контрактні умови в Києві виступали як президент Ющенко, так і керівники «Нафтогазу». Мовляв, ставка транзиту, не покриває витрат на транспортування газу і завдає Україні збитків. Однак у «Газпромі» назвали ці пропозиції політичними і необґрунтованими. Медведєв так само розкритикував фізичний стан українських підземних газосховищ і заявив, що через це «Газпром» не зберігає в них своє паливо. Російська компанія знову попередила європейців про можливість проблем із газопостачанням через нездатність України закачувати газ в ПГС протягом літа.

Водночас із заспокійливими заявами виступили керівник українського уряду Юлія Тимошенко і керівники «Нафтогазу». Вони запевнили, що закачування газу у підземні сховища йде навіть із випередженням минулорічного графіку. Тому немає підстав для паніки. Так само українські урядовці запевняють, що попри фінансові складнощі розрахунки за російське паливо будуть проводитися вчасно і в повному обсязі. В Кабміні розраховують знайти фінансові ресурси для закупівлі російського газу. Не виключено, що на розрахунок із «Газпромом» спрямують кредит від Міжнародного валютного фонду. Однак поки що жодних домовленостей про надання позички укласти не вдалося.

Обнадійлива інформація надійшла від президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозо. Той сьогодні заявив, що ЄС вивчить можливість надати Україні терміновий цільовий кредит. За словами чиновника, гроші можуть надати європейські фінансові інститути і частково Російська Федерація. Раніше лідери країн Євросоюзу відмовилися прокредитувати закупівлю Києвом газу. Однак нині, враховуючи велику ймовірність повторення січневої кризи, ЄК намагається знайти вихід із ситуації.