Український валютний ринок продовжує лихоманити

Український валютний ринок продовжує лихоманити. Після тривалого періоду падіння гривня почала так же раптово і швидко зростати в ціні. Лише за сьогодні вона укріпилася на майже 4% щодо долара і євро. Ці непередбачувані різкі коливання відбуваються на фоні суперечливих заяв на цю тему українських політиків. Від урядовців, опозиції, керівництва НБУ та із президенстського секретаріату лунають взаємні звинувачення у розхитуванні ситуації на валютному ринку.

Напередодні МВС заявило, що розслідує кримінальні справи щодо зловживаннь керівництвом НБУ. Нацбанк заперечив будь-які порушення і в свою чергу закинув міністру внутрішніх справ спробу розхитати ситуацію на ринку. У середу президент Ющенко звернувся до політиків з усіх таборів із закликом не підривати своїми необачними заявами курс гривні. Він назвав національну валюту заручницею виборів, що наближаються.

Експерти гадають, наскільки тривалим виявиться нинішнє укріплення гривні. Адже крім політичних викликів стабільності загрожують і суто економічні причини. Найближчими днями спікер парламенту Володимир Литвин може підписати заветований президентом закон про виділення 10 мільярдів гривень на підготовку до чемпіонату Європи з футболу. Фінансувати ці витрати має Національний банк за рахунок майбутніх доходів. За словами керівників НБУ, це може стати першим випадком незабезпеченої емісії грошей. Щоб виконати вимогу депутатів Нацбанку доведеться вмикати друкарський верстат. Побоювання в експертів викликає і фінансовий стан найбільшого платника податків в країні – НАК «Нафтогаз України». Компанія має виплатити до кінця року багатомільйонні позички кредиторам. Керівництво НАК домовляється про реструктуризацію боргових зобов'язань, однак поки що невідомо, чи вдасться це зробити.

Фінансування бюджетних витрат за рахунок емісії ставить під загрозу надання чергового траншу кредиту Міжнародним валютним фондом. Український уряд розраховує до кінця року отримати понад 3,5 мільярди доларів. Експерти МВФ мають прибути до України на початку жовтня. Місія повинна оцінити, чи дотримується уряд меморандуму з Фондом. В президентському секретаріаті припускають, що надання очікуваного фінансування можуть відкласти, оскільки Кабмін і Верховна Рада зволікають з виконанням домовленостей.