Українських чиновників критикують за надмірні витрати

Українські посадовці звинувачують один одного у необґрунтовано високих витратах на своє утримання. Депутати з фракції «Наша Україна-Народна самооборона» просять Генеральну прокуратуту перевірити джерела фінансування масштабної рекламної кампанії, яку оглядачі пов'язують із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Парламентарі, яких зараховують до пропрезидентського табору, просять з'ясувати, хто оплачує телевізійну та зовнішню рекламу для керівника уряду і чи не використовуються для цього бюджетні кошти.

Парламентарі також звертають увагу на витрачання урядом невиправдано великих сум на проведення нарад, згадуючи про недавню зустріч Юлії Тимошенко із сільськими та селищними головами країни у столиці. Вони зазначають, що фінансування таких зібрань не передбачено державним бюджетом і є невиправданим в умовах бюджетної кризи. Претензії частини пропрезиденстської фракції викликали і джерела фінансування великого концертного туру в підтримку Юлії Тимошенко. Минулими вихідними провідні українські співаки оголосили про початок серії концертів в багатьох містах країни.

Оглядачі звертають увагу, що звернення до Генпрокуратури пролунало відразу після озвучених звинувачень у надмірних витратах на адресу керівництва НБУ. Близькі до БЮТ політики оприлюднили інформацію про зарплати голови Нацбанку Володимира Стельмаха та його заступників. За їх даними, доходи чиновників складають близько 100 тисяч гривень на місяць. Формально, кажуть вони, це не є порушенням, адже НБУ не є бюджетною організацією. Однак звертають увагу на непропорційно високі зарплати керівників Нацбанку порівняно із середньомісячним доходом працівників інших сфер господарства. Критики також зауважують невідповідність рівня матеріального забезпечення верхівки НБУ результатам її роботи.

Українські чиновники досить часто стають об'єктами критики за надмірні витрати бюджетних коштів. В різні часи їх звинувачували у придбанні для урядових потреб дорогих автомобілів. Журналісти неодноразово звертали увагу на купівлю держслужбовцями різних рівнів та їхніми родинами нерухомості, предметів розкоші та дизайнерського одягу, які значно перевищують задекларовані ними доходи. Такі звинувачення звучать особливо часто під час виборчих кампаній. Не зважаючи на критику суми на утримання парламенту, президентської канцелярії, уряду та держапарату щороку збільшуються.