Фонд скейтбордиста Гоука допомагає складним підліткам




У дев’яностих роках минулого століття американський скейтбордист Тоні Гоук досяг вершин цього виду спорту. Сьогодні він на пенсії, але своє захоплення скейтбордингом він перетворив на бізнес – розробляє дизайни відеоігор, скейтбордів і спортивного одягу. Він також допомагає складним підліткам у бідних районах американських міст скерувати їх енергію у заняття спортом.

За свою професійну кар’єру Тоні Гоук виграв понад сімдесят турнірів із скейтбордингу і здобув прихильність мільйонів молодих ентузіастів цього виду спорту. Останніми роками, діючи через свою організацію «Фонд Тоні Гоука», він збудував понад чотириста скейт-парків по всій Америці.

Тоні захопився скейтбордингом у віці дев’яти років, коли його брат подарував йому дошку з роликовими коліщатами: «Там я усвідомив, які відкриваються можливості, і захопився цим», - згадує сьогодні він.

Гоук був важкою дитиною. Він каже, що скейтбординг допоміг йому зосереджуватися, і це сприяло у навчанні. У віці одинадцяти років він вже брав участь у змаганнях. Гоук каже, що цей вид спорту приваблює дітей, таких як був він:

«Вони не знаходять собі місця в традиційних командних видах спорту… вони шукають чогось іншого. На мою думку, скейтбординг приваблює складних дітей – їм воно подобається своєю відмінністю».

Від часу заснування в 2002 році «Фонд Тоні Гоука» пожертвував два мільйони сімсот тисяч доларів на розвиток культури скейтбордингу. Зокрема він фінансує проекти, які розробляють безпосередньо самі діти.

Тоні Гоук каже, що колись «неформальний» вид спорту скейтбординг сьогодні набув широкої популярності і дає дітям можливість скерувати свою енергію у позитивне русло.