Опозиція в Україні звинувачує уряд у корупційних схемах

Декілька угод про закупівлю імпортних медикаментів та медустаткування, які активно лобіює український уряд, викликали підозри у опозиції. Партія регіонів оприлюднила сьогодні заяву, в якій називає ці оборудки корупційними схемами. Мова йде про надання державних гарантій декільком американським та канадським компаніям, у яких мають закупити обладнання на сотні мільйонів доларів.

У поле зору регіоналів потрапили угоди із зареєстрованими у Сполучених Штатах компаніях Broad Street Capital, LLC і Accupatient, LLC. Уряд вирішив надати держгарантії на закупівлю у них медобладнання та медпрепаратів на 500 мільйонів доларів, кажуть у партії. І з'ясували, що одна з них – маленька фінансова компанія, в якій працює 10 людей. Інша фірма взагалі начебто ліквідована. Партія регіонів заявляє, що рішення про закупівлю медобладнання ухвалювалися Кабміном без необхідних конкурсів. А урядові гарантії отримали компанії, які не мають досвіду роботи в сфері медицини.

Опозиція називає дії уряду обсурдною фінансовою схемою і припускає, що за нею можуть стояти особисті інтереси когось із чиновників. В Партії регіонів також нагадують: уряд вже давно перевищив річний ліміт на надання урядових гарантій на залучення іноземних кредитів.

На ситуацію звернув увагу і президент. Він вже оскаржив підозрілі постанови уряду в Конституційному суді. Той вже почав вивчення подання Віктора Ющенка. Президент неодноразово критикував надмірну активність Кабміну на ринку зовнішніх запозичень. За даними президентського секретаріату, за сім місяців нинішнього року обсяг державного боргу України зріс із 80 млрд до 230 млрд гривень. Аналітики попереджають, що наступного року країна не зможе обслуговувати свої зовнішні боргові зобов'язання. Віктор Ющенко звернувся до Генпрокуратури, щоб та перевірила законність здійснення зовнішніх запозичень.

В уряді стверджують, що гроші, зокрема, необхідні для закупівлі лікувальним закладам країни обладнання для реанімації немовлят, приладів штучної вентиляції легенів, транспорту та реанімобілів. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко назвала неприйнятною заборону президента і розпорядилася повторно видати держгарантії для цих угод.