Обама і Медведєв зустрілися в рамках саміту АТЕС

Президент Сполучених Штатів Барак Обама взяв участь в економічному саміті країн Азійсько-тихоокеанського регіону, що відбувся цими днями у Сингапурі. Президент Обама взяв участь в обговоренні питань економічної співпраці і торгівлі в регіоні. Він також використав цю нагоду, щоби обговорити з президентом Росії справу укладення нового договору про скорочення стратегічних озброєнь та інші питання.

Під час зустрічі американський президент зазначив: «Наші представники на переговорах досягли чудових результатів протягом останніх кількох місяців. Наша мета залишається та сама – завершити переговори і бути готовими підписати домовленість до кінця цього року. Я впевнений в тому, що ми зможемо цього домогтись, якщо працюватимемо наполегливо і з почуттям невідкладності».

Однак, Білий дім визнає, що нову угоду навряд чи вдасться опрацювати, підписати і ратифікувати до п’ятого грудня, коли вигасає чинність договору СТАРТ. Тому американські і російські представники тепер працюють над двома документами – над новою угодою, яка передбачає скорочення американського і російського арсеналів ядерної зброї, а також над тимчасовою домовленістю, яка буде в силі до часу ратифікації нової угоди.

Президенти Обама і Медведєв у квітні погодились укласти нову угоду про скорочення ядерних озброєнь замість тієї, яку 1991-го року підписали президент США Джордж Буш старший і радянський керівник Михайло Горбачов.

Під час зустрічі у липні в Москві Обама і Медведєв погодились на дальше скорочення ядерних арсеналів обох країн до рівня 1500- 1675 боєголовок.

У Сингапурі американський і російський президенти обговорили також проблему ядерної програми Ірану, а саме – про пропозицію, згідно з якою Іран передав би Росії свій збагачений уран для переробки на паливо для іранського реактора.

Президент Медведєв висловив сподівання, що Іран передасть Росії свій збагачений уран. Якщо він далі відмовлятиметься, то – як заявив російський керівник – є інші варіанти.

Перебуваючи у Сингапурі, президент Обама також зустрівся з головним керівником військового уряду Бірми. Речник Білого дому Роберт Ґіббс сказав, що Барак Обама на тій зустрічі закликав Бірму звільнити лідера демократичної опозиції, лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі та інших політичних в’язнів і покласти край переслідуванню етнічних меншин.

Останніми десятиліттями західні лідери уникали прямих зустрічей з керівниками бірманської хунти з огляду на порушення прав людини і придушення демократії режимом.

Із Сингапуру президент Обама відлетів до Шанхаю, звідки він розпочав свій візит у Китай. Згідно з інформацією Білого Дому він виступить з промовою до китайських студентів на тему американсько-китайських відносин і відповідатиме на їхні запитання. Відтак американський глава держави відлетить до Пекіна на зустрічі з китайськими лідерами.