Обамa прийняв Нобелівську премію

Президент США Барак Обама прийняв Нобелівську премію миру за 2009 рік. Під час церемонії в столиці Норвегії Осло Обама визнав, що він щойно починає працю на міжнародній арені, і що його «досягнення невеликі» в порівнянні з ранішими лауреатами цієї престижної нагороди, такими як Мартін Лютер Кінґ чи Нельсон Мандела. Він підкреслив, що активісти, які були «в ув’язненні і яких били за прагнення справедливості», та гуманісти по всьому світі значно більше заслуговують на таку пошану.

Президент США, який щойно перший рік при владі, сказав, що бачить іронію у прийнятті Нобелівської премії миру в час, коли він готується надіслати додатково 30 тисяч американських солдатів до Афганістану. Він сказав зібраним достойникам, що війна з Талібаном і терористичною мережею аль-Кайда – це конфлікт, якого Сполучені Штати не прагнули. Він, як також його попередник Джордж Буш часто називали ці операції відповіддю США на терористичні атаки 11 вересня 2001 року проти Сполучених Штатів.

Президент Обама заявив, що усвідомлює, що за нашого життя війни не зникнуть з лиця Землі.

Він також посилався на слова з промови Мартіна Лютера Кінґа, які він сказав під час церемонії прийняття Нобелівської премії миру у 1964 році, що «насильство ніколи не приносить тривалого миру». Однак президент додав, що його завданням як глави держави, є «сприймати світ таким, яким він є».

Обама сказав, що буде час, коли держави вважатимуть застосування сили «не лише необхідним, але й морально виправданим». Він також звернув увагу на те, що Сполучені Штати протягом понад шести десятиліть «допомагали гарантувати глобальну безпеку, і що від цього зобов’язання не відмовляться».

Президент США додав, що віддасть на благодійні цілі мільйон чориста тисяч доларів, які йому присуджено разом з премією.