Чи у Сочі будуть перегони на собачих запряжках? 




На Зимових Олімпійських іграх, які нещодавно завершилися у канадському Ванкувері, було представлено один новий вид спорту, лижний крос. З кожним разом, зимових олімпійських видів спорту стає все більше. Представники одного рідкісного спорту, сподіваються, що одного дня і вони стануть олімпійцями, разом зі своїми … чотирилапими друзями.

Перша спроба зробити олімпійським видом спортом популярні у США та Канаді перегони на собачих запряжках була зроблена 78 років тому.

У 1932 році на зимовій Олімпіаді в американському Лейк-Плесіді перегони на собачих запряжках між командами США та Канади було представлено як показовий вид спорту. Тоді перемогли канадці, але спорт, як олімпійський, не прижився.

Однак в американській Алясці та на півночі Канади, це популярні змагання, адже для багатьох це не просто розвага, а стиль життя. Собаки використовуються як транспорт для перетину озера зимою і на них також перевозять дрова під гору.

Нед Кесерс живе на березі озера Лабарж, приблизно годину на північ від маленького містечка Вайтгорс, який є столицею канадського округу Юкон. Коли випадає багато снігу, єдиний спосіб вибратися з його будинку, снігомобіль, чи собача запряжка. Взимку Нед працює провідником для туристів, які приїжджають до Юкону з усього світу за гострими відчуттями подорожі на собачих запряжках. Він розповідає:
«Собаки дуже сильні та витривалі. І коли ти їдеш на санях в запряжці, спостерігаєш як вони швидко рухаються, годинами перебирають ногами, і все це відбувається у місячну ніч, чи при північному сяйві, це неймовірне відчуття».

Послуги, які пропонує туристам Нед, дозволяють лише наблизитися до спорту перегонів на собачих запряжках.
Професійні змагання тривають по кілька днів, а інколи і тижнів. Це, каже Нед, випробовування на витривалість, як для людини так і для собак, що розтягується на сотні, а інколи і тисячі кілометрів:

«Коли собаки у гарній фізичній формі, вони можуть щодня бігти понад 160 кілометрів, день за днем. Ночіють у снігу».

Хоча собачі перегони популярні у Північній Америці, люди які займаються цим спортом, не мають ілюзій щодо олімпійського статусу.

Ленс Мекі - триразовий переможець популярних перегонів
«Айдітарод» на Алясці. Нещодавно він фінішував другим на трасі довжиною у тисяча шістсот кілометрів, між Аляскою та Юконом. Це надзвичайно дорогий вид спорту, тож Ленс покладається на спонсорів та рекламодавців:

«Ми не можемо жити на призові гроші, цього просто не достатньо. Оскільки це дорогий спорт ми завжди шукаємо рекламодавців, як і будь-які інші професійні спортсмени».

Мекі говорить, що спорт набуває популярності, навіть далеко за межами Північної Америки. У нього зараз вдома живе чоловік з Ямайки, який готується взяти участь у перегонах «Айдітарод».

Щоправда, його популярності замало аби стати олімпійським спортом, принаймні у існуючому вигляді. Це повинні бути не довготривалі перегони, як каже Нед, а короткі спринти, аби їх могли дивитися глядачі.

Однак, тоді втратиться привабливість перегонів на собачих запряжках, яким можливо просто не судилося стати олімпійським видом спорту через їх унікальність.