У Вашингтоні пройшла акція на підтримку жінок в ДРК 



З нагоди Міжнародного жіночого дня, який відзначався у понеділок, у багатьох містах світу проходили різні акції солідарності. У Вашингтоні група активістів зосередилася на проблемах жінок у Демократичній Республіці Конго.

У вісімнадцяти країнах світу чоловіки та жінки, на знак відзначення Міжнародного жіночого дня, закликали до досягнення миру у світі та надання більших прав та можливостей жінкам у країнах, де тривають збройні конфлікти. У Вашингтоні група активістів зосередилася на проблемах жінок у Демократичній Республіці Конго.

Активісти у Вашингтоні зібралися на Меморіальному мосту, аби привернути увагу громадськості до ґвалтувань та насильства, від яких потерпають жінки у ДРК. Захисники прав людини говорять, що акти жорстокості у в цій країні часто ігноруються, оскільки вона має значні поклади корисних копалин, на які існує великий міжнародний попит.

Як говорить Кендіс Кнезевич з проекту «Досить!», насильство проти жінок там часто використовується як інструмент залякування.

«Ґвалтування використовується як зброя, як воєнна стратегія в Конго. Таким чином залякують громади, аби озброєнні угрупування мали доступ та контроль над природними ресурсами країни – мінералами, які використовуються в мобільних телефонах, Блекберрі та комп’ютерах».

За офіційною оцінкою ООН, понад вісім тисяч жінок було зґвалтовано у Конго лише протягом минулого року.

У цьому звинувачують озброєні повстанські угрупування, які, за допомогою міжнародної мафії, контрабандою переправляють мінерали на схід країни.

Беатріс Ленард із Союзу конголезьких жінок за мир та справедливість покладає вину за ситуація на уряд.

«Проблема конголезької жінки полягає в тому, що уряд Конго не виконує своїх обов’язків. Він має захищати населення. Чимало чиновників в уряді продалися та також беруть участь у незаконному продажі копалин, тому що це – великі гроші».

Захисниця прав людини з Конго Сильвія Маунга Мбанга також звинувачує уряд країни.

«Проблема в урядуванні, якого у нас взагалі немає. У нас немає професійної армії, яка може захистити населення. Ми мусимо мати справжню демократію в країні, аби люди могли висловлювати свої думки».

Акція у Вашингтоні закінчилася закликом її учасників до американців не забувати про Демократичну Республіку Конго та страждання її населення.