30.10.02  -  Як поліпшити пам’ять; чому американські школярі погано рахують. - 2002-10-30

Напевно, немає серед нас таких, які б час від часу не скаржилися на пам’ять. Як поліпшити запам’ятовування, розмірковують американські вчені, і рекомендують кілька корисних прийомів. Венді Елд, спеціаліст з мнемотехніки, один з них називає «три ер»-за англійськими літерами слів «записати-рекорд», «зберегти--рітейн», та «відтворити-рітрів». Вона пояснює суть цього прийому так:

«Вам необхідно визначитися, яку інформацію ви хочете запам’ятати, і ви це записуєте. Опісля необхідно визначити, куди помістити її, тобто не просто вкинути в мозок, а організувати і класифікувати певним чином, прив’язати до чогось. А коли ви готові відтворити інформацію, то ви вже знаєте, куди йти і де її знайти.»

Пам’ять і запам’ятовування вимагають значної дисципліни, уважає Венді Елд, говорячи ще про один прийом мнемотехніки: «Є багато таких прийомів, але більшість з них мають справу з використанням яскравих візуальних образів. Чим вони яскравіші, конкретніші, тим більше впливають на всі ваші відчуття, і тим краще ви запам’ятовуєте. Скажімо, як запам’ятати прізвище Кемпбел? Ви розбиваєте його на два слова--кемп--табір, і белл-дзвін, і відразу у вашій пам’яті постає людина у таборі, де ви були колись в дитинстві, і вона дзвонить у дзвін, який тримає в руці, і ви чуєте цей звук всередині себе, і вдихаєте запах соснових голок. Отож, ви ніколи вже не забудете пана Кемпбелла. Це--метод асоціативного запам’ятовування.»

Але як втримати асоціативний ряд у пам’яті, щоб не забути його? Венді Елд говорить:

«Ми забуваємо від невживання. Наприклад, ви вивчали іноземну мову, а потім не вживали її. Згодом знання цієї мови зникають, вам все важче говорити на ній. Інша причина забування-це депресія. Коли у нас психічне або фізичне захворювання, наша здатність запам’ятовувати і зберігати інформацію суттєво знижується.»

А як застосувати техніку трьох ер---записування, збереження і відтворення---до вивчення іноземної мови? Енді говорить по це так:

«Асоціюйте нові слова з чимось. Ось, наприклад, як запам’ятати назви п’яти Великих Озер-Гурон, Онтаріо, Мічіган, Ері та Суперіор. Візьмімо перші літери їх, і отримаємо слово «хоумс», себто доми.»

Але не зупиняйтесь лише на акронімі «доми,» радить Енді, йдіть глибше, уявіть плавучі доми на воді, і людей, що говорять: «Які ці озера гарні, і ми можемо жити в наших плавучих домах, вода тут така чиста.» Таким чином, у пам’яті виникає цілісний образ життєвої ситуації, або «гештальт» німецькою мовою. У ньому немовби вмонтоване слово, або поняття, яке необхідно запам’ятати, і воно має зміст у контексті цілісного гештальту. Отже, наша пам’ять-це не хаотичний набір розрізнених слів, а цілісна система осмислених гештальтів, або ситуативно-образних систем. І вдосконалення пам’яті полягає у поширенні гештальтів, асоціативних ланок нашого життя.

Брак навичок створення системи цілісного запам’ятовування у американських школярів, пише газета Вашингтон пост, призводить до погіршення вміння рахувати в пам’яті, без калькулятора. Наприклад, школярам-учасникам олімпіади, було важко відповісти на запитання: «Яким буде чотирьохвідсотковий податок на продаж, якщо ціна покупки дев’яносто доларів?» Брак навичок практичної арифметики викликає серйозне занепокоєння американських вчених-педагогів та федеральних властей. Чому, можна запитати, хіба не простіше взяти кишеньковий калькулятор, де зазначена функція процента, і порахувати на ньому? Так, але не для мозку, який формується, відповідають педагоги. Людський мозок і пам’ять у процесі формування вимагають постійного тренування і переходу від натурального калькулятивного ряду-згадайте рахування на паличках або рахівниці у дитсадку і школі, операцій додавання, множення, тощо з абстрактними числами. Брак навичок рахувати у пам’яті, замінений в дитинстві калькулятором, може призвести до функціональної математичної неписьменності людей у дорослому віці, себто до нерозуміння, що таке процентна ставка на кредит, зворотна пропорція, і інші практичні речі життя. Іншими словами, уважають американські вчені-педагоги, необхідна цілісна система математичних навичок, розуміння їх базисного значення. У противному випадку чотирьохвідсотковий податок на дев’яносто доларів буде дорівнювати чотирьом, або п’яти доларам, але ніяк не трьом і шести десятим долара.