Опозиція блокує роботу парламенту - 2003-07-03

Для того, аби внести зміни до української конституції, потрібно зареєструвати відповідний проект, направити його на експертизу до Конституційного суду, аби судді визначили, чи не порушує він основних статей Основного закону. А вже після експертизи проект мають підтримати 300 парламентарів, - лише після цього конституційні зміни стануть реальністю.

Цього четверга мав відбутися перший етап щодо внесення змін, які українці обговорювали останні кілька місяців – голосування за направлення до суду. Однак опозиція роботу ВР заблокувала і спікер Литвин не зміг поставити проект на голосування і закрив засідання. Опозиціонери кажуть, що вони категорично проти реформи, запропонованої Кучмою, і тому блокують розгляд цього питання.

Також опозиціонери кажуть, що для експертизи у конституційному суді не потрібне голосування у ВР, згідно Конституції, відповідне подання проекту закону може зробити і Президент.

Відтак на думку опозиції, спроби винести це питання на голосування мають на меті показати, що більшість депутатів президентські пропозиції щодо політичної реформи підтримують. Представники більшості у свою черг заявляють, що це чисто технічна процедура.

Після того, як трибуна парламенту вкотре була заблокована, координатор більшості заявив, що більшовики, обурені діями опозиції, залишають за собою право проголосувати без своїх колег, не виключено, що це знову відбудеться поза стінами Верховної Ради, наприклад в Українському домі. У будь-якому випадку для результативного голосування у пропрезидентських фракцій залишився лише один тиждень, потім депутати підуть на канікули, що триватимуть до осені.