Єдиний  кандитат:  вигідний  владі  чи  опозиції? - 2003-07-09

Якщо опозиція на майбутніх президентських виборах матиме єдиного кандидата і ним буде Ющенко, то він матиме 26 відсотків голосів виборців. Якщо ж єдиного кандидати матиме влада...

Більше третини населення вважає, що зараз для України найважливіше – обрати нового Президента. Дослідження електоральних настроїв у червні провів Центр “Соціальни виборах висуй моніторинг” та Український інститут соціальних досліджень.

Єдиний кандидат допоможе опозиції перемогти; єдиний кандидат не збільшує шансів влади на перемогу. Такий висновок розкладання соціологічних “пасьянсів” на тему “єдиного кандидата”. Під час червневого дослідження соціологи запитали респондентів, за кого вони голосуватимуть, якщо опозиція на майбутніх президентських виборах вирішить висунути єдиного кандидата – і, з другого боку, якщо навколо єдиного кандидата об’єднаються провладні сили.

З відповідей випливають такі прогнозні сценарії. Якщо Ющенко, Мороз і Тимошенко об’єднаються на користь Ющенка, це додасть йому голосів, і він матиме 26% виборчої підтримки. Таке ж об’єднання на користь Мороза підвищить його підтримку до 11% голосів. І якщо єдиним кандидатом від опозиції стане Тимошенко, за неї проголосують 12% громадян.

Тим часом якщо єдиного кандидата висуватимуть пропрезидентські сили, таке об’єднання практично не збільшить особистого рейтингу потенційного кандидата. Якщо ним стане спікер Литвин, його підтримає 4 відсотки українських громадян, якщо глава президентської адміністрації Медведчук – за нього проголосує 5%, і найбільшу провладну потугу, прем’єра Януковича як єдиного кандидата від влади підтримало б 7% населення.

Цікаво, що консолідація провладних сил, так само як і об’єднання сил опозиції, додає голосів одній і тій самій людині. І ця людина Ющенко, -- каже керівник Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко:

“Серед опозиційних сил найбільш реальною кандидатурою на сьогоднішній день є пан Ющенко, і всі варіанти об’єднання потенційних кандидатур від провладних сил, від сил парламентської більшості збільшують шанси пана Ющенка, з одного боку; з другого боку, об’єднання опозиційних сил на користь Ющенка значним чином збільшує кількість його прихильників.”

Соціологи запитали також, коли, на думку респондентів, мають відбутися наступні президентські вибори, якщо пропоновані Леонідом Кучмою ініціативи з проведення парламентських і президентських виборів в один рік таки будуть прийняті. Чекати до 2006-го і подовжувати повноваження нинішнього Президента на 2 роки згодні лише 10 відсотків громадян. 77 відсотків вважають, що нові президентські вибори повинні відбутись в дві тисячі четвертому, за будь-якої погоди. Говорить директор Центру “Соціальний моніторинг” Ольга Балакірєва:

“Три чверті населення сьогодні хоче, щоб вибори відбулися у 2004 році, щоб саме в цьому році був обраний і Президент, і Верховна Рада, якщо буде прийнято нове положення стосовно того, що вибори проводяться в один рік.”

Як кажуть соціологи, бажання негайно переобрати Президента домінує в суспільстві. На запитання до респондентів “Що, на вашу думку, зараз для України найважливіше”, 39% опитаних відповіли: “Обрати нового Президента і консолідувати навколо нього політичні сили”.