Наскільки подорожчає хліб? - 2003-07-11

Українські експерти прогнозують, що вслід за цінами на зерно і борошно виросте вартість хліба. Деякі фахівці кажуть, що економічних причин для цього немає. Вони звертають увагу на те, що стрімке подорожчання було викликане ажіотажним попитом населення на продукти харчування. Тим часом закордонні експерти радять уряду розробити механізм надання дотацій найбіднішим громадянам для того, щоб уникнути соціальної напруги.

Ціни на хліб в Україні повинні вирости щонайменше на чверть. Такої думки дотримується більшість експертів і учасників ринку. Хоча за останні дні вартість зерна дещо знизилася, уникнути подорожчання скоріше за все не вдасться. Столична влада прогнозує, що з вересня паляниця в київських магазинах коштуватиме на 25% більше.

Втім залишається відкритим питання про причини нинішньої продовольчої кризи. Генеральний директор Української зернової асоціації Володимир Клименко вважає, що ажіотаж на зерновому ринку був створений штучно і не мав економічних причин:

“Вся ця історія з зерном не має ніякого відношення до економіки і сільського господарства. А лежить в зовсім іншій сфері – політичній. Україна за часи Радянського Союзу неодноразово імпортувала зерно і в дуже великій кількості. Але про це населення країни не знало. І за великим рахунком і не повинно знати. Раз воно про це взнало, то це на совісті тих людей, які займаються цим видом діяльності.“

Клименко звертає увагу на роль засобів масової інформації в стимулюванні ажіотажного попиту. За підрахунками експерта, із лютого в українських мас-медіа почали з’являтися тисячі публікацій про нестачу в країні зерна і неминучу продовольчу кризу. Нічого подібного не було у три роки тому, коли ситуація із врожаєм була дуже схожа на цьогорічну.

Не має спільної думки серед експертів про те як протидіяти зростанню цін. Уряд обмежив рівень рентабельності пекарень до семи відсотків і виділив гроші на закупівлю зерна за кордоном. Деякі місцеві органи влади виділяють виробникам хлібобулочних виробів дотації. Верховна Рада надасть необхідні кошти Держрезерву на формування стабілізаційного фонду.

Член Німецької консультативної групи з питань економічних реформ при уряді України Арнім Кун говорить про неефективність політики стримування цін на хліб та обмеження його імпорту. На думку німецького експерта, ціни все одно виростуть. За нинішніх обставин він радить зосередити зусилля на підтримці малозабезпечених громадян:

“Ми би скоріше рекомендували зосередити увагу на споживачах, які справді бідні і постраждають від зростання цін на хліб. Я хочу назвати американську програму продуктових талонів для малозабезпечених громадян. Цей досвід більше б сприяв вирішенню проблеми. Такі схеми діють в багатьох країнах, для того, щоб забезпечити харчами людей із низькими доходами.”

Тим часом в українських мас-медіа з’являються повідомлення про можливе подорожчання молочних, м’ясних та інших продуктів харчування.