Микола Томенко критикує заяву влади про підтримку населенням Єдиного Економічного Простору. - 2003-10-17

Теза про одностайну підтримку громадянами України угоди про створення Єдиного економічного простору – міф”. Так вважає депутат Верховної Ради і політолог МИКОЛА ТОМЕНКО. До такого висновку він прийшов на підставі соціологічного дослідження, яке на початку жовтня провела громадська організація «Українське демократичне коло». Її експерти також з’ясували, що більшість громадян підтримує обрання президента країни всенародним голосуванням. Опитування свідчить, що заяви про абсолютну підтримку громадянами угоди про створення ЄЕП – далекі від істини. Раніше представники уряду заявляли, що принаймні 70% українців схвалюють підписані Леонідом Кучмою в Ялті документи. Політолог і депутат Верховної Ради Микола Томенко вважає, що ці цифри не відповідають дійсності.

Микола Томенко:«Це був класичний принцип маніпуляції, який ми вже переживали неодноразово. Не треба займатися міфологією. Треба говорити про абсолютн конкретні речі. Не можна громадян запитувати, чи вони за дружбу з Росією, чи за дружбу з Польщею, чи вони за війну з ними».

Томенко заявляє, що результати проведеного „Демократичним колом” в дослідженні значно відрізняються від офіційних. Оскільки з’ясувалося, що 80% громадян не знають суті підписаних президентом домовленостей, то людей запитували, чи підтримують вони окремі положення угоди. Найбільше противників – половина у ідеї створення наднаціонального органу управління, де більшість голосів належатиме Російській Федерації.

Стільки ж респондентів підтримали запровадження спільної на території чотирьох держав валюти. Причому 20% громадян вважають, що це повинна бути українська гривня. Лише кожен сьомий опитаний переконаний, що Верховна Рада має ратифікувати угоду в тому вигляді, якому її підписав президент. Більше половини взагалі б її не схвалювали без вилучення положень, які суперечать конституції України.

Соціологи зауважують, що опитування проводилося до виникнення прикордонного конфлікту у Керченській протоці. Вони прогнозують, що зараз у ЄЕП буде ще менше прихильників.

Невиправдамними називає Томенко і наміри позбавити громадян права обирати президента. Майже 90% опитаних вважають, що глава держави повинен обиратися всенародним голосуванням.

Соціологи стверджують, що трійка лідерів можливих учасників наступних перегонів не зазнала суттєвих змін. Лідер симпатій – Віктор Ющенко, за якого б проголосували 24% виборців. На другій позиції – Петро Симоненко, у якого вдвічі менше прихильників. Третім впевнено йде Віктор Янукович, якому б свої голоси віддали 9% громадян.

Микола Томенко:«На мою думку, посада прем’єр-міністра це найвигідніша посада для президентської виборчої кампанії. Попит на президента в Україні – це професіонал, це людина, яка знає управлінські рішення і це людина, яка в першу чергу вирішить проблеми цих громадян».

На думку Томенка, шанси Януковича будуть напряму залежати від того, чи залишиться він на прем’єрській посаді до початку травня наступного року.