Сім українських миротворців поранені в Іраку під час нападу бойовиків на патруль. - 2003-10-29

Сім українських миротворців поранені в Іраку під час нападу бойовиків на патруль. Інцидент стався у вівторок в районі міста Ес-Сувейра. Особи нападників поки що не встановлені. П’ятеро миротворців залишаються в госпіталі, але на думку медиків, їхньому життю нічого не загрожує. Командування українських стабілізаційних сил в Іраку, прийняло додаткі заходи для посилення безпеки миротворців. За даними міністерства оборони України, напад стався у вівторок ввечері, коли група українських миротворців з 14 чоловік, здійснювала планове патрулювання на двох бронетранспортерах. Як повідомив речник Міноборони Адріан Галач, близько двадцятої години за київським часом у районі міста Ес-Сувейра патруль потрапив у засідку. Миротворці змушені були застосувати зброю.

Адріан Галач:«Під БТРами було підірвано три фугаси. Напад продовжувався обстрілом із протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. В результаті нападу було поранено сім українських військовослужбовців та пошкоджено обидва бронетранспортери».

За даними Міноборони, смертних жертв серед українських військових немає. Очевидно, життя миротворців врятувало те, що вони перебували всередині броньованих машин. Поки що невідомо, хто здійснив напад, і чи затримано когось із бойовиків.

На місце події оперативно прибула резервна група, яка надала медичну допомогу пораненим - майорові Гусаку, капітанові Рошевському, старшому сержантові Белею, сержантові Левченку, старшинам Шохіну та Пузирю, а також рядовому Бачурину.

Двом пораненим військовослужбовцям госпіталізація не знадобилася. Інші п'ятеро евакуйовані вертольотом у базовий госпіталь у Багдаді. Стан їхнього здоров'я не викликає занепокоєння лікарів. Медики вважають, що троє з п'яти поранених зможуть повернутися до строю вже через декілька днів. Двох службовців, в разі необхідності, можуть переправити до військового госпіталю в Німеччині.

Командування українських стабілізаційних сил в Іраку, прийняло додаткові заходи для посилення безпеки під час виконання бойових завдань. Однак подробиці не розголошують. За два місяці з початку виконання миротворчої операції в Іраку загинув один та поранені тринадцять українських військових.