За останні дванадцять років рівень народжуваності в Україні зменшився удвічі і на стільки ж збільшився рівень смертності. - 2003-10-29

За останні дванадцять років рівень народжуваності в Україні зменшився удвічі, і на стільки ж збільшився рівень смертності. Проте не зважаючи на демографічну кризу, в міністерстві охорони здоров’я, кажуть, що існують і позитивні досягнення.

За останні роки медикам вдалось у два з половиною рази зменшити кількість абортів. За словами заступника начальника Управління організації медичної допомоги дітям та матерям Надії Жилки, вдвічі знизилась материнська смертність. Працівники міністерства охорони здоров’я вважають це одним з найбільших своїх досягнень. Проте Надія Жилка відзначила, що все частіше лікарям доводиться стикатись з проблемою поганого здоров’я жінок, що збираються народжувати. Це насамперед пов’язано з екологічними проблемами, соціальними чинниками та несерйозним ставленням до медоглядів.

Надія Жилка: «Захворюваність вагітних викликає велике занепокоєння. Такі захворювання як анемія, захворівання щитовидної залози. Анемія в два рази підвищилась за останні десять років. Щитовиднї залози у вісім разів. Нормальні пологи складають лише тридцять відсотків від усіх пологів, що відбуваються в Україні. Нарадість нам, кількість пологів за останній рік, у дві тисячі другому році, десь на чотирнадцять тисяч підвищилась. Про те як говорять розрахунки інституту економіки, це тимчасовий показник, тому що нас, мабуть, ще чекає і зниження».

Можливе зниження народжуваності у Міністерстві пов’язують із соціальними забезпеченням. Надія Жилка каже, що років двадцять тому в Україні проводили експеримент, коли на кожну новонароджену дитину сім’я додатково отримувала 35 рублів. Тоді рівень народжуваності різко підвищився. Таким чином доки громадяни України не будуть достатньо фінансово забезпечені говорити про подолання демографічної кризи не доводиться. Головний спеціаліст міністерства охорони здоров’я з гінекології та акушерства Борис Венцьківський підтверджує, що на 80% проблеми у галузі залежать від соціальних показників. Все, що належить до компетенції медиків у міністерстві намагаються виправити власними силами.

Борис Венцьківський: «Я вам з усією відповідальністю заявляю, що в галузі акушерства і гінекології у нас в Україні немає проблем, яких би ми не могли вирішити, якби хотіли і нормально все це було організовано і так далі. У нас за 16 років жодна людина ще не попросилась на лікування за кордон. Оскільки знають, що усі ці питання ми можемо вирішити тут. Але наше завдання добиватись, щоб це робилось. Щоб жінки не кидались зі сторони в сторону».

У мінохорони здоров’я відзначають, що на сьогодні головною проблемою лишається – стан здоров’я дівчат підліткового віку. Згідно з даними досліджень, 30% українських дівчат вступають у репродуктивний вік з різноманітними хворобами.