Наступні президентські вибори будуть найбруднішими в історії України, обіцяє Леонід Кучма. - 2003-12-19

Президентські вибори наступного року будуть бруднішими за всі попередні вважає Леонід Кучма. Такими, на думку президента, вони будуть, якщо парламенту не вдасться провести політичну реформу. Про це Леонід Кучма заявив на своїй першій прес-конференції після перенесеної минулого місяця операції.

До такого висновку президента підштовхнули публікації якими вже сьогодні рясніє преса, зокрема й інтернет-видання. Однак він не уточнив, хто на його думку буде застосовувати брудні технології. Кучма вважає, що через нестабільність повязану із виборами, закордонні інвестори не вкладатимуть гроші в Україну. Натомість, на думку президента гроші підуть в Росію.

Саме тому, сказав Леонід Кучма, він підтримає «будь-який проект політреформи», за який проголосує Верховна Рада. Навіть якщо вона ухвалить рішення про вибори президента в парламенті. Водночас Кучма відкинув звинувачення в тому, що він впливає на проведення політреформи.

Леонід Кучма: «Для мене головне відповідальна влада. Тобіш коаліція в парламенті формує уряд і відповідає за дії уряду. А якщо парламент затверджує уряд, то далі можуть і відповідні зміни можуть бути щодо президента. Тому давайте почекаємо 23 числа. Повірте, я в цей процес не втручаюся».

Президент вкотре сказав, що не балотуватиметься на наступних виборах, навіть якщо вони відбуватимуться у Верховній Раді.

Він також висловився за те, щоб від влади на виборах був найсильніший кандидат і скептично відгукнувся про заяви Сергія Тігіпка та Валерія Пустовойтенка стати єдиним висуванцем від більшості. «Від влади повинен бути той політик, який користується підтримкою, і зможе на рівних виступити на полі битви», - сказав президент.

Деклька важливих заяв зробив Леонід Кучма на міжародні теми. Зокрема він підтвердив зацікавленість у створенні із Російською Федерацією газового консорціуму. Президент визнав, що звільнив Віталія Гайдука з посади віце-премєра з паливно енергетичного комплексу саме за його заяву про невигідність цього проекту для України.

Леонід Кучма висловився також за покращення нинішніх стосунків із Сполученими Штатами і Євопейським Союзом.

Леонід Кучма: «Ще раз хочу підкреслити, що ми зацікавлені у виведенні наших відносин на рівень стратегічного партнерства. Але я кажу, що любов повинна бути взаємною. І скільки б ми не обяснялися в любові до Вашінгтона, якщо з тієї сторони прохолода, то й результати відповідні».

Розповів також президент про те де зустрічатиме Новий Рік. За порадою лікарів, він планує відвідати відомий німецький курорт у Баден-Бадені.